Violenţe în estul Ucrainei

Cel puţin 13 civili şi combatanţi au fost omorâţi în ultima escaladare a violenţelor în estul Ucrainei, au relatat marţi Kievul şi autorităţile rebele.
Soldat ucrainean în oraşul Avdiivka, Ucraina, 8 ianuarie 2016.
Soldat ucrainean în oraşul Avdiivka, Ucraina, 8 ianuarie 2016. (Getty Images)

Kiev a anunţat că opt persoane din trupele guvernamentale au fost omorâte şi alte 26 rănite începând de sâmbătă, când au izbucnit ciocniri între rebeli şi forţele ucrainene, marcând cele mai mari pierderi pentru armată din luna trecută.

“Conflictele armate ce au loc acum în Donbass sunt o indicaţie de încălcare flagrantă continuă a angajamentelor luate în temeiul acordurilor de la Minsk de către Rusia, cu scopul de a preveni stabilizarea situaţiei şi de a realiza progrese în domeniul securităţii şi cel umanitar”, a afirmat ministrul ucrainean de Externe.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat soldaţii guvernului ucrainean de lansarea unui atac fatal împotriva rebelilor pe linia de front a oraşului Avdiivka, luni.

“Asemenea acţiuni agresive, susţinute de forţele armate ale Ucrainei, subminează obiectivele şi sarcina de a îndeplini acordul Minks”, a afirmat Peskov. Acesta a mai adăugat că atacul a intenţionat să distragă atenţia de la problemele interne ale Ucrainei.

Încă de când a izbucnit conflictul în aprilie 2014, ambele părţi s-au acuzat reciproc de instigare la nelinişte şi lansarea unor atacuri încălcând acordurile de încetare a focului.

Minsk II, al doilea acord semnat anul trecut de membrii comunităţii internaţionale şi de reprezentanţii părţilor aflate în conflict, urmărea să slăbească tensiunile în regiunile ocupate de rebeli, după ce acordul precedent de încetare a focului s-a prăbuşit.

Cu toate acestea, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) având misiunea de monitorizare a estului Ucrainei a raportat încălcarea acordurilor aproape zilnic.

Preşedintele Consiliului Europei, principalul organism european pentru drepturile omului, a avertizat că ostilităţile au consecinţe asupra vieţii civile. Întreruperile de curent de-a lungul zonei au lăsat mii de oameni să se confrunte cu temperaturi sub 0 grade în mijlocul iernii.

Peste 10.000 de persoane au fost omorâte – jumătate dintre ei fiind civili – începând din 2014. Conflictele au afectat peste 500.000 de copii, jumătate dintre ei fiind strămutaţi în interiorul ţării din cauza luptelor, conform cifrelor ONU.

Şeful misiunii de monitorizare a OSCE, Ertugrul Apakan, a solicitat ambelor părţi în conflict să înceteze ostilităţile pentru a destinde situaţia umanitară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe