Poduri aruncate în aer: Biden în Ucraina pentru a uni lumea împotriva Rusiei

Ultimele eforturi ale administraţiei Obama continuă să fie îndreptate către adâncirea prăpastiei care desparte SUA de Rusia şi către sabotarea oricărui eventual reset cu Rusia al noii administraţii Trump.
Vicepreşedintele american Joe Biden, 28 februarie 2011 la Casa Albă
Vicepreşedintele american Joe Biden, 28 februarie 2011 la Casa Albă (Ron Sachs-Pool / Getty Images)

Vicepreşedintele american Joe Biden a declarat că lumea trebuie să reziste “constrângerii şi agresiunii” ruseşti şi a cerut viitoarei administraţii Trump să susţină Ucraina împotriva Moscovei.

Biden a făcut aceste remarci în Kiev, unde a sosit luni pentru a avea o întâlnire de rămas bun cu Petro Poroşenko, care a devenit preşedinte al Ucrainei după alungarea, în cadrul unei revolte susţinute de SUA în 2014, a fostului preşedinte pro-rus Viktor Ianukovici.

În prezenţa lui Poroşenko, Biden a declarat: “Luptaţi atât împotriva cancerului corupţiei... cât şi a agresiunii neobosite din partea Kremlinului”.

“Comunitatea internaţională trebuie să continue să fie unită împotriva constrângerii şi agresiunii ruseşti. Este cea mai bună speranţă a Ucrainei de a merge mai departe ca o ţară unită”, a adăugat el.

Biden, care a vizita Ucraina de şase ori începând cu februarie 2014, a declarat că sancţiunile împotriva Rusiei trebuie să rămână în vigoare până când Moscova va respecta termenii acordului de pace încheiat la Minsk.

În cadrul unui summit organizat în februarie 2015 în capitala belarusă la care au participat lideri din Rusia, Ucraina, Franţa şi Germania, cele două părţi implicate în conflictul din estul Ucrainei – separatiştii pro-ruşi şi trupele guvernului din Kiev – au încheiat un acord de pace, numit Minsk II.

Acordul respectiv a introdus măsuri precum încetarea focului, retragerea armelor grele şi reforme constituţionale în Ucraina până la sfârşitul acelui an. Rusia susţine că guvernul ucrainean şi aliaţii săi occidentali au “deformat” acordul de pace.

Peninsula ucraineană Crimeea şi-a declarat independenţa de Ucraina în 17 martie 2014.În cadrul unui referendum, 96,8% dintre alegători au votat în favoarea alipirii la Rusia. Referendumul nu a fost recunoscut de Kiev şi aliaţii săi occidentali.

De atunci, SUA şi alte câteva state occidentale au impus mai multe runde de sancţiuni împotriva Rusiei, acuzând-o de implicare în conflictul ucrainean izbucnit în aprilie 2014, când armata guvernului din Kiev a lansat operaţiuni pentru suprimarea forţelor separatiste pro-ruse din estul Ucrainei. Rusia a negat orice implicare.

“Împreună cu partenerii noştri din UE şi G7, am susţinut clar că sancţiunile ar trebui să rămână în picioare până când Rusia va implementa în totalitate obligaţiile sale impuse de acordul de la Minsk”, a declarat Biden, adăugând că sancţiunile legate de Crimeea trebuie de asemenea să rămână în vigoare “până când Rusia va returna poporului ucrainean controlul deplin [asupra peninsulei]”.

Administraţia Obama a declarat că sancţiunile economice împotriva Rusiei ar trebui să continue cât timp Moscova nu reuşeşte să implementeze toate aspectele acordului de pace de la Minsk.

Totuşi, preşedintele ales Donald Trump a sugerat că SUA ar trebui să suspende sancţiunile împotriva Rusiei dacă aceasta acceptă un acord pentru reducerea armelor nucleare şi va coopera cu Washingtonul în alte chestiuni precum terorismul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe