UE aruncă Kievul sub autobuz: vizele pentru Ucraina amânate din nou

Răbdarea ucrainenilor pare să ajung la un punct sensibil, în condiţiile în care Uniunea Europeană continuă să amâne finalizarea unui acord cu Ucraina care ar permite cetăţenilor acestei ţări să călătorească fără vize în UE pentru scurte perioade de timp.
Petro Poroşenko la Cotroceni
Petro Poroşenko la Cotroceni (STR/AFP/Getty Images)

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat că acordul privind vizele se va materializa în 1 ianuarie 2015, apoi în decembrie 2015, înainte să afirme “nu mai târziu” de 2016.

Dar, în condiţiile lipsei vreunui acord şi a faptului că oficialii UE promit finalizarea legislaţiei care va permite călătoria fără vize anul acesta, ucrainenii încep să se sature de Bruxelles.

Încă nu a fost stabilită o dată pentru aprobarea finală a acordului, în ciuda faptului că oficialii UE au dat undă verde preliminară pentru acesta în august 2016.

Progresul lent alimentează sentimentul anti-UE în Ucraina, cetăţenii fiind aparent “dezamăgiţi” şi nemulţumiţi de blocul european.

Aliona Getmanciuk, director al Institutului pentru Politică Globală din Kiev, a declarat pentru Politico: “Cred că ucrainenii sunt acum mai puţin entuziasmaţi de UE, este clar acest lucru."

“Nu aş numi-o oboseală europeană, dar există o nemulţumire faţă de statele UE în ceea ce priveşte îndeplinirea până la capăt a anumitor promisiuni”.

După ce va fi finalizat acordul, Europa va fi deschisă pentru aproximativ 40 milioane de ucraineni, care vor putea să efectueze “vizite scurte” în bloc.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a promis că va fi alături de Ucraina şi i-a declarat preşedintelui Poroşenko la un summit UE-Ucraina în noiembrie 2016: “Aveţi mulţi prieteni aici şi vă pot promite că nu veţi fi lăsaţi în urmă”.

Dar asigurările sale nu sunt suficiente pentru unii ucraineni.

Kievul a primit o lovitură majoră anul trecut când alegătorii din Olanda au respins planurile referitoare la schimburile economice dintre blocul european şi Ucraina.

Corupţia şi progresul lent făcut de Ucraina în ceea ce priveşte adoptarea reformelor au stânjenit, de asemenea, procesul de încheiere a unui acord pentru vize.

Ucraina s-a aflat în centrul unei dispute dintre Occident şi Rusia de când aceasta a anexat peninsula ucraineană Crimeea în primăvara anului 2014 şi a decis să susţină separatiştii pro-ruşi într-un război împotriva trupelor guvernamentale în estul Ucrainei.

Ştirea amânării acordului are loc în condiţiile în care Ucraina a indicat că îi va interzice liderei Frontului Naţional francez, Marine Le Pen, să pătrundă pe teritoriul său după ce aceasta a făcut comentarii care păreau să legitimizeze anexarea Crimeei.

Biroul lui Le Pen a respins ameninţarea, susţinând că europarlamentarul nu are nicio intenţie să viziteze Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe