Ucraina: Marine Le Pen ar putea ajunge pe lista neagră după remarcile privind Crimeea

Ministerul de Externe ucrainean a ameninţat miercuri că îi va interzice liderei Frontului Naţional francez, Marine Le Pen, să păşească pe teritoriul ţării din cauza comentariilor făcute de aceasta cu privire la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia.
Preşedintele Frontului Naţional, Marine Le Pen
Preşedintele Frontului Naţional, Marine Le Pen (Sylvain Lefevre/Getty Images)

“Prin declaraţii care repetă propaganda Kremlinului, politicianul francez manifestă lipsă de respect pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi ignoră complet principiile fundamentale ale legii internaţionale”, a susţinut Ministerul ucrainean de Externe într-o declaraţie.

“În această privinţă, aminteşte că astfel de declaraţii şi acţiuni ce încalcă legislaţia ucraineană vor avea în mod neapărat consecinţe, aşa cum a fost cazul anumitor politicieni francezi cărora li s-a refuzat accesul în Ucraina”, a adăugat ministerul.

Le Pen a susţinut miercuri că referendumul din 2014, pe baza căruia a fost anexată Crimeea şi care a fost declarat ilegal de Adunarea Generală a ONNU, nu a fost în afara legii.

“A avut loc un referendum. Cetăţenii Crimeei au dorit să se alăture Rusiei”, a declarat Le Pen postului de televiziune francez BFMTV.

Relaţiile dintre Ucraina şi Rusia s-au deteriorat de când Moscova a lansat o campanie de anexare a peninsulei Crimeea, în condiţiile în care în portul crimeean Sevastopol era staţionată Flota Rusească de la Marea Neagră şi în urma protestelor pro-UE din Kiev ce au dus la alungarea de la putere a fostului preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici în februarie 2014.

Anexarea Crimeei a amplificat ostilităţile în regiunile estice ale Ucrainei, determinând forţele separatiste pro-ruse să lanseze o rebeliune care s-a soldat până în prezent cu aproximativ 10.000 de morţi şi afectarea a peste 500.000 de copii, conform datelor ONU.

În plus, Le Pen a declarat pentru BFMTV că partidul ei are nevoie de 6 milioane de euro pentru campania sa prezidenţială din acest an.

Lidera Frontului Naţional a cerut instituţiilor străine, inclusiv băncilor ruseşti, să o susţină, întrucât băncile franceze au respins finanţarea campaniei sale.

În 2015, mai multe mesaje text schimbate între oficiali ruşi ar fi dezvăluit o schemă de tipul bani-pentru-recunoaştere înaintea referendumului din Crimeea, conform webiste-ului francez de ştiri şi investigaţii Mediapart.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe