Dezvăluirea discriminării globale faţă de femei

Femeile saudite merg pe bancheta din spate a unei masini în Riad pe 14 iunie 2011.
Femeile saudite merg pe bancheta din spate a unei masini în Riad pe 14 iunie 2011. (Fayaz Nureldine / AFP / Getty Images)

Washington - Când Manal al-Sharif a postat un video pe YouTube în care ea conducea anul trecut o maşină în Arabia Saudită, era însoţită de fratele ei şi purta toate lucrurile potrivite pe care trebuie să le poarte o femeie arabă care se aventurează în afară casei - un hijab care îi acoperă capul şi o abaya, o manta complet neagră.

Cu o zi mai târziu, ea a fost dusă la o secţie de poliţie din cauza video-ului, reţinută timp de şase ore şi eliberată numai pentru a fi arestată din nou şi trimisă la o instituţie de corecţie.

Al-Sharif a învăţat să conducă într-o vacanţă în America şi infracţiunea sa consta în faptul că a condus în oraşul său natal, Al-Khober, şi a încurajat şi alte femei să-i urmeze exemplul.

Femeilor nu le este permis să conducă în Regatul Arabiei Saudite, o hotărâre care este inclusă pe o listă lungă de legi saudite discriminatorii. Aceasta include restricţii privind obţinerea unui paşaport sau călătoriile în afară ţării, o salarizare mai mică pentru aceeaşi muncă şi negarantarea egalităţii în faţa legii constituţionale.

Pe acest tip de discriminare juridică se concentrează Banca Mondială în producerea raportului său, Femeile, afacerile şi legea în 2012

Raportul măsoară egalitatea de gen în 141 de economii, cu ajutorul unei serii de indicatori. Măsura în care a prevalat discriminarea a fost remarcabilă.

"Doar 38 din cele 141 de economii au drepturi egale, astfel că ele reprezintă o minoritate", a declarat Dr. Rita Ramalho de la Banca Mondială.

Vorbind despre raport la Heritage Foundation, pe 23 februarie, Ramalho a relatat că restricţiile legale impuse femeilor variază de la a nu avea voie să părăsească locuinţa fără a fi însoţite de un bărbat la alte cerinţe mai puţin supărătoare, cum ar fi diferite vârste de pensionare.

Deşi unele restricţii păreau minore, toate au fost luate în considerare în ceea ce priveşte impactul asupra capacităţii de a lucra, a spus ea.

Femeile efectuează două treimi din munca la nivel mondial şi produc o jumătate din produsele alimentare din lume, potrivit agenţiei Femeile ONU, dar ele câştigă doar 10 la sută din venituri şi deţin mai puţin de 1 la sută din proprietate.

Dr. Ramalho, care este directoarea unităţii de analiză a întreprinderii de la Banca Mondială, a declarat că atunci când cerceta modul în care anumite reglementări afectează afacerile mondiale, a descoperit că există diferenţe semnificative între bărbaţi şi femei.

"Analizând datele a devenit clar că femeile relaţionează diferit în mediul de afaceri decât bărbaţi", a spus ea forumului. "Există mai multe obstacole pentru femei decât pentru bărbaţi."

Raportul analizează diferenţele de gen în şase domenii definite ca: accesul la instituţii, utilizarea proprietăţii, obţinerea unui loc de muncă, oferirea de stimulente pentru a lucra, acordarea de credit şi intentarea unui proces.

Dacă o femeie ar avea acces la anumite afaceri, ar putea să-şi deschidă un cont bancar sau să semneze un contract în acelaşi mod ca un bărbat. Acestea au fost doar câteva din întrebările adresate în sectorul Accesarea Instituţiilor.

Secţiunea de utilizare a proprietăţii s-a concentrat pe drepturile femeilor în cadrul căsătoriei şi includea cine deţine proprietăţile într-o căsătorie şi egalitatea de drepturi de succesiune la moartea soţului, nu numai între soţ şi soţie, dar, de asemenea, între fii şi fiice.

Beneficiile parentale şi pensiile, salariile echitabile pentru muncă şi accesul echitabil la aceleaşi profesii şi industrii au fost alte domenii examinate.

Raportul a constatat că au existat câteva restricţii legale cu privire la femei în economiile cu venituri mai mari ale lumii dezvoltate, inclusiv ţările membre ale OCDE, părţi din Europa de Est şi Asia Centrală. Dintre aceste restricţii, toate au fost legate de reglementările de muncă.

Orientul Mijlociu, Africa de Nord, Asia de Sud, Africa sub-sahariană au fost evidenţiate ca domenii de diferenţiere juridică mai explicită între femei şi bărbaţi.

Dr. Ramalho a spus că în timp ce raportul furniza date pentru o cercetare ulterioară, scopul final era de a inspira ţările să îşi schimbe politicile lor discriminatorii.

"Egalitatea de gen este relevantă pentru dezvoltarea şi creşterea economică într-o anumită ţară”, a spus ea.