Inegalităţile dintre femei şi bărbaţi s-au redus uşor în ultimul an în majoritatea ţărilor (World Economic Forum)

.
. (ANDREJ ISAKOVIC/AFP/Getty Images)

Inegalităţile dintre femei şi bărbaţi s-au redus uşor în ultimul an în majoritatea ţărilor, susţine un raport al World Economic Forum (WEF), preluat vineri de BBC News.

Islanda, Finlanda şi Norvegia conduc într-un clasament de 136 de ţări evaluate în funcţie de participarea politică, egalitatea economică şi respectarea unor drepturi, cum ar fi cel la educaţie sau la asistenţă medicală.

Orientul Mijlociu şi Africa de Nord au fost singurele regiuni unde nu s-au constatat îmbunătăţiri în ultimul an, în timp ce Yemenul figurează pe ultimul loc în clasament.

În cadrul raportului anual realizat de WEF în ultimii opt ani, Islanda conduce de cinci ani consecutiv în topul ţărilor cu cea mai mică rată a inegalităţilor dintre femei şi bărbaţi.

Potrivit fondatoarei şi co-autoarei raportului, Saadia Zahidi, din momentul în care WEF a început compilarea indexului în 2006, 80% din ţări au înregistrat progrese.

'Ceea ce este îngrijorător', subliniază ea, 'este că 20% dintre ţări nu au înregistrat niciun progres sau se situează la coada clasamentului'.

Saadia Zahidi a menţionat, totodată, cazul unor ţări ca Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită, care au investit în educaţie şi sănătate, dar nu au integrat femeile în economie.

Prin contrast, explică co-autoarea raportului, multe ţări subsahariene nu au investit în femei, dar, din necesitate, acestea au ajuns să joace un rol important în economie.

De asemenea, ţările nordice au continuat să conducă în clasamentul ţărilor cu cel mai redus nivel al inegalităţilor dintre femei şi bărbaţi, graţie faptului că aceste ţări investesc de mult timp în oameni, a explicat Saadia Zahidi. 'Este vorba de economii mici, cu populaţii mici; ele recunosc faptul că talentul contează şi că acest talent trebuie să aparţină femeilor şi bărbaţilor', adăugă Zahidi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii