Emilia Şercan: Academia SRI are "în mâini" cel mai fierbinte cartof dintre toate universităţile româneşti

Nouă teze de doctorat care ridică suspiciuni de plagiat cât Casa Poporului nu au fost băgate niciodată în analiza Comisiei de Etică a ANI a SRI, a arătat Emilia Şercan, jurnalista care s-a "ocupat" de cinci dintre ele.
Emilia Şercan
Emilia Şercan (Florin Chirilă/Epoch Times)

Academia Naţională de Informaţii a SRI are "în mâini" cel mai fierbinte cartof dintre toate universităţile româneşti - are nouă doctorate cu probleme ştiute, a atras atenţia vineri, pe contul său de Facebook, jurnalista Emilia Şercan.

Despre cinci dintre aceste doctorate cu probleme (Bogdan Licu, Neculai Onţanu, Loredana Radu, Adela Popescu Neagu şi Mihail Stânişoară) jurnalista a scris încă de anul trecut. Despre unul (Mihai Tudose) a scris Sorin Semeniuc, iar cel puţin alte trei teze ridică suspiciuni (Radu Stroe, Daniel Moldoveanu şi Romeo Raicu).

„Toţi cei nouă menţionaţi mai sus au făcut cereri de retragere a titlului de doctor în baza ordonanţei iniţiate de fostul ministru al Educaţiei Adrian Curaj. Slavă Domnului că CCR a declarat neconstituţională Ordonanţa de Urgenţă prin care renunţarea la titlul de doctor era posibilă.

Cele nouă teze de doctorat cu suspiciuni cât Casa Poporului nu au fost băgate niciodată în analiza Comisiei de Etică a ANI a SRI, deşi despre prima dintre ele am scris în luna august 2015, iar OUG-ul lui Curaj prin care se dădea posibilitatea la renunţarea la titlul de doctor a fost adoptat în februarie 2016”, a declarat Emilia Şercan.

În schimb, luna aceasta în Consiliul Studiilor Universitare de Doctorat a ANI a SRI, organism care asigură conducerea operaţională a Instituţiei Organizatoare de Studii Universitare Doctorale, a fost numit profesorul Ion Ciucă.

„Sigur numele lui nu vă spune mare lucru, însă poziţia lui este una importantă. Chiar foarte importantă. Ion Ciucă este coordonatorul secretariatului tehnic al Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, organismul independent care are atribuţii de verificare a suspiciunilor de plagiat în tezele de doctorat. E adevărat că Ion Ciucă nu se ocupă de verificarea tezelor, însă secretariatul tehnic are un rol foarte important - pe acolo trec toate sesizările, rapoartele, acolo se face toată hârţogăraia etc. Ion Ciucă este profesor universitar metalurgist la Politehnica din Bucureşti”, a precizat Emilia Şercan.

Potrivit jurnalistei, din acelaşi Consiliu al Studiilor Universitare de Doctorat a ANI a SRI face parte şi Gigel Paraschiv, fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei pe vremea lui Sorin Cîmpeanu şi Adrian Curaj.

„Gigel Paraschiv este profesor tot la Politehnică, dar... este şi membru ASSN. Academia înfiinţată de Oprea şi Maior, semn că legăturile între structuri nu se pierd, dar se transformă. PS: Poate găsiţi voi vreo legătură între Politehnică şi ştiinţele militare şi intelligence că mie nu mi-a ieşit”, a adăugat Emilia Şercan.