Venezuela va primi un împrumut de 5 miliarde de dolari din partea Chinei în schimbul petrolului

Rezervor petrolier al companiei venezuelene Petroleos de Venezuela (PDVSA)
Rezervor petrolier al companiei venezuelene Petroleos de Venezuela (PDVSA) (Captură Foto)

Venezuela va primi în lunile următoare un împrumut în valoare de 5 miliarde de dolari din partea Chinei pentru proiecte privind ţiţeiul venezuelean, a declarat marţi un director al companiei de stat Petroleos de Venezuela (PDVSA), conform Business Insider.

China a devenit principalul finanţator al Venezuelei în ultimul deceniu, împrumutând-o cu peste 46 de miliarde de dolari, care trebuie să fie rambursaţi în petrol.

Împrumutul se discută în prezent şi va fi onorat în următoarele câteva luni, a anunţat Orlando Chacin, vicepreşedinte al Departamentului de explorare şi producţie al PDVSA.

Resursele chineze ar trebui să ajute compania producătoare de petrol, care este lovită de impactul sever al scăderii preţurilor globale la ţiţei. Petrolul reprezintă aproximativ 96% din veniturile obţinute de Venezuela din exporturi.

Cele 5 miliarde de dolari fac parte dintr-un împrumut total de 10 miliarde de dolari, negociat la începutul acestui an cu Banca de Dezvoltare a Chinei, a declarat o sursă din cadrul PDVSA. Din această sumă totală, aproximativ jumătate este destinată proiectelor petroliere.

“Banii sunt pentru multe proiecte”, a declarat Chacin, adăugând că majoritatea acestor proiecte se desfăşoară în Centura Orinoco, unde se găseşte cea mai mare parte din ţiţeiul Venezuelei.

Venezuela urmăreşte să îşi crească producţia de ţiţei în regiunea Orinoco pentru a compensa declinul înregistrat în alte zone tradiţionale şi pentru a-şi stimula economia afectată, susţine Business Insider.

Rezervele internaţionale ale ţării au scăzut puternic în această lună, în condiţiile în care economia naţională se confruntă cu o recesiune, o inflaţie ridicată şi o lipsă a produselor de bază.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe