Venezuela ajunge în stadiul final al socialismului: fără hârtie igienică

Oamenii stau la o coadă pentru hârtie igienică la un supermarket din Caracas, 2013.
Oamenii stau la o coadă pentru hârtie igienică la un supermarket din Caracas, 2013. (Captură Foto)

În România, în ultimii ani ai regimului comunist, existau mari cozi la hârtie igienică. Situaţia este similară cu ce se întâmplă acum în Venezuela.

Astfel, la doar 16 ani distanţă de conducerea chavistă, Venezuela a demonstrat că socialismul secolului 21 este destul de asemănător cu cel din secolul 20.

Lipsurile de produse alimentare sau de altă natură din Venezuela au devenit atât de severe încât unele hoteluri cer clienţilor să îşi aducă propriul săpun şi propria hârtie igienică, a declarat recent un purtător de cuvânt din industria turismului, citat de platforma de ştiri Fusion.

Gerardo Montilla, preşedinte al Camerei de Turism din oraşul Merida, a declarat pentru Fusion că hotelurile mai mari pot evita anumite lipsuri cumpărând hârtia igienică şi alte produse de bază de pe piaţa neagră, dar la un preţ de 6 ori mai mare decât cel normal. Dar hotelurile mai mici, de familie, nu îşi pot permite mereu să plătească astfel de preţuri piperate, ceea ce înseamă că uneori trebuie să se descurce în astfel de situaţii.

Camacho susţine că ea refuză să cumpere hârtie igienică de pe piaţa neagră din principiu.

“Pe piaţa neagră, trebuie să plăteşti 110 bolivari [0,50 USD] pentru un sul de hârtie igienică, care în mod normal costă 17 bolivari la supermarket”, a declarat Camacho pentru Fusion. “Nu doresc să particip la corupţia existentă pe piaţa neagră şi nu dispun de 4 ore pe zi pentru a sta la coadă pentru hârtie igienică” la un supermarket.

Recent, oficialii venezueleni au decis să ia măsuri pentru a opri oamenii să transporte pe cuprinsul ţării produse necesare, într-un aşa zis efort de a controla şi reduce contrabanda cu astfel de produse.

Lipsurile de produse, cozile la magazine, pieţele negre şi furturile oficiale. Şi, învinuirea CIA-ului. Da, Venezuela a atins un socialism adevărat.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe