Venezuela rezolvă problema hârtiei igienice. Hiperinflaţia pune economia la pământ

Oamenii stau la o coadă pentru hârtie igienică la un supermarket din Caracas, 2013.
Oamenii stau la o coadă pentru hârtie igienică la un supermarket din Caracas, 2013. (Captură Foto)

Din nefericire pentru rezidenţii ţării care pe vremuri era cea mai bogată din America Latină, revoluţia bolivariană pornită de răposatul marxist Hugo Chavez îşi arată roadele - a pus economia Venezuelei pe butuci.

Pornit pe naţionalizări şi controlul pieţelor, încercând să demonstreze cu încăpăţânare ca socialismul poate funcţiona - în ciuda eşecurilor totale înregistrate de economiile comuniste pretutindeni în lume, Hugo Chavez pare să exemplifice din mormânt - şi un eşec al democraţiei.

Şoferul de autobuz care conduce acum Venezuela traversează zone primejdioase. Bolivarul a scăzut cu 25% pe piaţa neagră săptămâna trecută, ajungând la 423 de bolivari pentru un dolar. Moneda venezuelană neoficială a scăzut cu 80% pe pieţele de pe străzile Caracas-ului în ultimul an, acum aceasta valorează de 66 de ori mai puţin decât rata oficială primară de 6,3 de bolivari pe dolar.

Conform Bloomberg, valoarea tot mai mică a bolivarului forţează mulţi cetăţeni ai Venezuelei să îşi umple buzunarele cu calupuri de bancnote, necesare pentru cheltuielie zilnice.

Asdrubal Oliveros, directorul companiei de consultanţă Ecoanalitica din Caracas, a declarat, citat de ZeroHedge: “Vrei să cumperi o maşină? Nu există. Vrei să cumperi un apartament? Nu îţi poţi permite. Practic, nu există produse”. “Singura scăpare pe care o au oamenii este să cumpere dolari şi, din acest motiv, cererea nu se opreşte.”

Spre deosebire de lumea “dezvoltată” unde sclavii datoriilor sunt manipulaţi să creadă lor că pot experimenta “efectele bogăţiei” prin aruncarea veniturilor lor pe piaţa de acţiuni, rezidenţii Venezuelei cumpără dolari datorită unei lipse de produse.

Venezuela este victima celui mai grav caz de hiperinflaţie în prezent. Conform Bank of America, “inflaţia din luna aprilie a ajuns la 100,7% şi acea inflaţie medie a fost de 8,5% în primele patru luni ale anului”.

Odată cu ruinarea economiei, Venezuela se confruntă, încă de pe vremea lui Hugo Chavez, şi cu o rată a crimei demnă de oraşe distruse - cum ar fi Bagdadul. Bugetul social enorm alocat de regimul marxist a avut drept rezultat faptul că oamenii au devenit mai dependenţi de stat şi mai săraci. Crimele s-au înmulţit Caracas-ul devenind unul dintre cele mai primejdioase oraşe ale planetei. Controlul cvasi-total exercitat de stat asupra economiei nu a făcut altceva decât să dea apă la moară speculanţilor, mafiei şi bandelor care acumulează sume enorme de bani profitând de pe urma modelului socialist cu ajutorul căruia Chavez intenţiona odată să salveze pe toată lumea.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.