Valeriu Munteanu: Sistemul electoral mixt poate fi anulat doar de Curtea Constituţională a Moldovei

În spaţiul rural al RM, democraţii şi socialiştii au capacitatea să ţină oamenii în case în ziua referendumului, iar rezultatele negative ale acestuia vor fi folosite de PD şi PSRM pentru a-şi legitima votul iniţial, afirmă Valeriu Munteanu.
Valeriu Munteanu, fost ministru liberal al Mediului
Valeriu Munteanu, fost ministru liberal al Mediului (facebook.com)
Ştefan Sârbu
29.11.2017

Fostul Ministru liberal al Mediului, Valeriu Munteanu susţine că iniţiativa mai multor ONG-uri şi a unor partide politice din Republica Moldova de organizare a referendumului republican pentru anularea legii privind trecerea la sistemul electoral mixt ar fi doar în beneficiul Partidului Democrat.

”Este bineînţeles pentru toată lumea că ideea (nobilă) de a anula legea privind sistemul electoral mixt nu va putea să scoată din case 1/3 din alegătorii cu drept de vot din Republica Moldova, mai ales că acest referendum se vrea a fi unul republican, iar în spaţiul rural maşina de lucru a PD şi mai puţin a PSRM va avea capacitatea să ţină oamenii în case în ziua plebiscitului”, comentează liberalul pe pagina sa de socializare.

În opinia lui Valeriu Munteanu, democraţii şi pe undeva şi PSRM ”din buzunarul stâng al PD” şi-ar dori să provoace, ”la insistenţa societăţii civile”, un astfel de referendum, ca mai apoi să jubileze cu rezultatele, să le poată etala în interiorul ţării, dar mai ales în exterior, legitimând astfel votul dat de PD şi PSRM în iulie.

”Consider cu tărie acest sistem electoral mixt, unul neconstituţional, pe mai multe motive şi în acest sens am depus la Curtea Constituţională a Moldovei, acum două luni, o sesizare consistentă, iar dezlegarea acestei mari probleme pentru R. Moldova de azi şi de mâine se află în mâinile magistraţilor CCM”, a concluzionat fostul ministru al Mediului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor