PD acuză societatea civilă de cârdăşie cu anumite partide politice

Societatea civilă din Moldova care a venit cu iniţiativa desfăşurării unui referendum legislativ care să abroge noua lege electorală, susţinută şi de unele partide politice, este asociată cu aceste partide politice şi acuzată de „cârdăşie”.
Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat
Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat (Captură Foto / privesc.eu)
Maria Maevschi
28.11.2017

Iniţiativa de acum o săptămână a societăţii civile din Republica Moldova de a iniţia un referendum legislativ de anulare a sistemului electoral mixt, nu a trecut neobservată de către partidul de guvernământ. Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari a specificat că „din punct de vedere juridic este un non-sens, din start.

Cel mai mult i-a nemulţumit pe membrii PD faptul că această iniţiativă a venit din partea unor ONG-uri şi a unor partide politice. Astfel că Gămurari nu a întârziat să acuze ONG-urile care au venit cu iniţiativa desfăşurării unui referendum legislativ, de „cârdăşie cu anumite partide politice”.

„Este paradoxal faptul că această iniţiativă vine din partea unor ONG-uri dar şi din partea unor partide care sunt sub pragul electoral, Partidul Comuniştilor, Partidul Nostru şi Platforma Demnitate şi Adevăr”, a declarat purtătorul de cuvânt al PD-ului, cu toate că Platforma DA nu a participat până în prezent în cadrul nici unui scrutin electoral parlamentar pentru a se putea vorbi despre pragul electoral al acestei formaţiuni.

Totodată, Gămurari a ţinut să sublinieze faptul că în această iniţiativă s-ar fi unit societatea civilă care „cel puţin se declară ca pro-europeană” şi partide politice de stânga. Totuşi, de iniţiativa societăţii civile din Moldova de abrogare a noii legi electorale s-au arătat interesaţi nu doar PCRM la care face referire Vitalie Gămurari, ci şi PLDM, PAS, etc.

Cu toate că purtătorul de cuvânt al democraţilor a afirmat că „această iniţiativă vine să schimbe ceea ce au dorit cetăţenii RM o perioadă îndelungată”, acesta a omis să vorbească despre avizul negativ dat de Comisia de la Veneţia privind modificarea sistemului electoral al Republicii Moldova, precum şi declaraţiile mai multor europarlamentari care de-a lungul timpului au punctat clar că sistemul electoral mixt nu este potrivit pentru Moldova în actuala conjunctură politică.

Menţionăm ca şi la summitul Parteneriatului estic de la Bruxelles de săptămâna trecută, pentru a putea beneficia de prima tranşă din creditul de 100 milioane euro, Moldovei i-au fost impuse unele condiţionalităţi tehnice şi politice, cu referire la schimbarea sistemului electoral pentru care nu a dat aviz pozitiv Comisia de la Veneţia.

În cadrul tradiţionalului briefing organizat săptămânal de către PD, Gămurari a încercat să argumenteze decizia partidelor politice de a se susţine iniţiativa societăţii civile şi din cauză că nu ar avea suficienţi candidaţi pentru alegerile în teritoriu.

„În cadrul ultimelor alegeri locale (din 19 noiembrie n.r.), din 10 primării, PD a câştigat din primul tur în 8, a ieşit în finale în cele două primării rămase, unde urmează să aibă loc al doilea tur şi momentul care s-a văzut foarte clar, partidele care astăzi au intrat în această iniţiativă de organizare a unui referendum împotriva votului mixt nu au avut reprezentanţi în cadrul acestui scrutin”, a mărturisit purtătorul de cuvânt al PD.

Notabil este faptul că deputatul liberal-democrat Grigore Cobzac a scris recent pe pagina sa de socializare că „urmare a presiunilor constante efectuate de structurile PD, culminate cu o vizită în teritoriu a unei întregi cohorte de activişti în frunte cu un deputat PD, primarul şi viceprimarul şi-au prezentat demisia. Exact la trei zile după. De aici şi caracterul anticipat al alegerilor. Asta dacă alegeri se pot numi cele la care a participat doar un singur candidat”.

„Nişte non-politicieni din nou acuză câteva organizaţii de ”implicare politică”. Am mai văzut. Repet cum am zis încă în martie-aprilie. O poziţie civică, o opinie exprimată, nu înseamnă ”implicare politică. Guvernarea nu-i poker. Guvernarea nu-i nici măcar şah. De asemenea, guvernarea nu-i business şi nu-s principii. Guvernarea înseamnă viaţa oamenilor care depind de tine. De asta ei nici nu au ştiut. Pentru că înveţi asta câştigând alegeri şi luptând sincer pentru votul omului. Nu minţind, nu cumpărând voturi. Discutând, convingând. Şi iată aşa oamenii pretind că ştiu cine şi când este ”implicat politic””, a scris directorul de programe în cadrul CPR Moldova, Dumitru Alaiba, pe pagina sa de facebook.

Amintim că la 21 noiembrie, mai multe ONG-uri din Republica Moldova au lansat o iniţiativă cu privire la iniţierea unui referendum legislativ de anulare a sistemului electoral mixt. Potrivit directorului de programe al Centrului de Politici şi Reforme, Ştefan Gligor, aceasta este o iniţiativă cetăţenească, neafiliată politic, venită din partea societăţii civile.

„Republica Moldova astăzi face faţă unei situaţii foarte dificile, în care un partid cu sub 4 la sută popularitate în sondaje, a reuşit să obţină controlul asupra tuturor puterilor în stat, legislativă, executivă şi judecătorească, la fel având un mare grad de control asupra instituţiilor mass media”, declara Ştefan Gligor atunci.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor