USR transmite un mesaj partidului lui Dragnea: "Să nu se joace cu tăierile de păduri!"

Anual, milioane de metri cubi de lemn sunt tăiaţi din pădurile României. În aceste condiţii, PSD ar vrea să îngroape într-un sertar OUG 51 privind contravenţiile silvice şi să vină cu un alt proiect, avertizează USR.
Cornel Zainea
Cornel Zainea (Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Deputatul USR Cornel Zainea a avertizat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că PSD-ul încearcă să îngroape ordonanţa prin care Guvernul Cioloş a încercat să oprească defrişările ilegale, reuşind totodată să anuleze procedura de infringement declanşată împotriva României.

"Anul trecut Guvernul Cioloş a dat OUG 51 care modifica legea 171 pe 2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice. Această OUG a avut ca justificare necesitatea transpunerii corecte a regulamentului UE nr 995/2010. Printre altele, acest regulament prevede că sancţiunile date celor ce introduc pe piaţă lemn şi produse pe lemn trebuie să fie eficiente, proporţionale şi disuasive, ceea ce vechea lege nu prevedea. În urma adoptării OUG 51 procedura de infringement în acest domeniu a fost clasată.

UR s-a implicat activ în negocierile dintre Ministerul Mediului şi Societatea civilă reprezentată de ONG-uri precum Greenpeace, Agent Green, Natura 2000 şi, deşi ministerul Mediului, din motive greu de înţeles a dorit abrogarea art 8, alin 3 care prevedea amenzi pentru tăierile din pădurile virgine şi cvasivirgine, USR a depus 2 amendamente prin care a cerut menţinerea amenzilor şi creşterea ariilor de păduri protejate, introducând noi tipuri de păduri care nu erau protejate", a declarat Zainea.

Potrivit deputatului USR, respectivele amendamente au fost admise marţi de comisia de mediu însă "există un zvon în ultimele zile cum că PSD ar vrea să îngroape undeva într-un sertar această ordonanţă şi să scoată de la naftalină un proiect de lege mai vechi."

"Le transmit celor de la PSD că nu e bine să se joace cu subiecte atât de sensibile ca subiectele de păduri şi să nu genereze o reactivare a procedurii de infringement!", le-a transmis Zainea celor de la PSD.