Stop defrişărilor ilegale! Agent Green blochează camioanele cu lemne din munţii Făgăraş

Cândva una dintre regiunile cu cele mai multe păduri virgine din Europa, zona Vidraru a fost pur şi simplu devastată, 80% dintre codri fiind degradaţi. Protestatarii Agent Green cer acum anchetă şi moratoriu naţional la exploatarea pădurilor virgine.
Defrişări
Defrişări (RISE Project)

UPDATE: Ministrul Apelor şi Pădurilor, Adriana Petcu, a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Piteşti, că ştie despre protestul activiştilor şi că va cere un punct de vedere de la Garda Forestieră "pentru a vedea exact cum stau lucrurile, relatează Mediafax.

* * *

30 de activişti Agent Green, oameni de ştiiinţă şi alpinişti profesionişti blochează în dimineaţa zilei de vineri pe Transfăgărăşan camioanele încărcate cu arbori din munţii Făgăraş.

Prin demersul lor, protestatarii trag semnalul de alarmă cu privire la distrugerea ultimelor păduri virgine din zona Vidraru care pun în pericol inclusiv lacul de acumulare, un obiectiv strategic pentru sistemul energetic naţional. Protestatarii au ocupat arborii cu corturi speciale şi au afişat bannere cu mesajul ”Salvaţi Ultimele Păduri Virgine” în limbile română şi engleză.

"80% din pădurile virgine din zona barajului Vidraru au fost degradate în ultimii 10 ani. 80% din pădurile virgine s-au dus, 20% au rămas, în locul unde era nevoie de lucrări silvice s-a făcut debandadă. Ce se întâmplă aici e o problemă de siguranţă naţională, pădurile astea aveau şi ele un rol, să protejeze lacul de acumulare de la Vidraru. (...) Noi cerem în acest moment ministerului Apelor şi Pădurilor să suspende toate exploatările în zona Vidraru, să demareze o anchetă pentru tot ce s-a întâmplat în ultimii 15 ani în această zonă şi să ia aminte că ce se întâmplă aici se întâmplă în toată ţara. Pierdem ultimele păduri virgine şi vrem ca Ministerul să-şi facă o prioritate din inventarierea şi introducerea loc în Catalogul naţional al pădurilor virgine şi semivirgine din România!", a explicat unul dintre protestatari.

Acţiunea Agent Green poate fi urmărită live.