USR, avertisment: Firea vrea să-şi facă primărie paralelă. Cheltuirea banilor publici, scoasă de sub radar

Gabriela Firea este la un pas de a-şi înfiinţa o primărie a Capitalei paralelă pe care s-o stăpânească după bunul plac, avertizează partidul condus de Nicuşor Dan.
Gabriela Firea
Gabriela Firea (Mihut Savu / Epoch Times)

Gabriela Firea vrea să înfiinţeze o primărie a Capitalei paralelă, care nu dă socoteală nimănui, administrată de indivizi numiţi politic şi care ar scoate complet de sub controlul cetăţenesc cheltuirea banilor publici, a tras un semnal de alarmă, în cadrul unui comunicat de presă, Uniunea Salvaţi România.

USR a făcut plângere prealabilă pentru trecerea ilegală prin consiliu a hotărârilor de "înfiinţare de principiu" a societăţilor comerciale care ar sparge primăria.

"Scrieţi-le consilierilor generali şi primarului că nu sunteţi de acord cu privatizarea Primăriei Capitalei în folosul clientelei Gabrielei Firea şi a PSD!", a fost apelul lansat de preşedintele USR Nicuşor Dan.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) este chemat miercuri să aprobe propunerile Gabrielei Firea de a înfiinţa zece societăţi comerciale care să administreze domenii importante ale municipalităţii, cum ar fi: spitalele, managementul traficului, parcările, consolidarea clădirilor, parcurile, reabilitarea străzilor sau dezvoltarea urbană.

"Înfiinţarea acestor societăţi a fost deja aprobată "de principiu" în şedinţa din 28 februarie, în mod ilegal, întrucât hotărârile au întrunit votul a jumătate dintre consilieri (PSD ALDE) şi era nevoie de votul a cel puţin două treimi din consilieri – 34 de voturi din 50", acuză USR.

Planul Gabrielei Firea
Planul Gabrielei Firea (Uninea Salvaţi România)

USR a solicitat o opinie pe această temă de la Consiliul Concurenţei şi de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.

"Sperăm ca miercuri aceste propuneri ale primarului să nu întrunească votul a două treimi dintre consilieri şi de asemenea sperăm ca majoritatea PSD ALDE să respecte legea şi să nu forţeze înfiinţarea acestor societăţi comerciale fără aprobarea CGMB. În caz contrar ne vom adresa Prefectului Capitalei şi justiţiei", a transmis partidul lui Nicuşor Dan.

De ce se opune USR

"În maniera discreţionară şi opacă în care ne-a obişnuit deja, Gabriela Firea impune pe ordinea de zi de miercuri zece hotărâri întocmite după metoda copy/paste în care ni se spune superficial că înfiinţarea acestor societăţi ar fi o recomandare a Uniunii Europene (?) şi că ne va fi mai bine cu ele decât aşa cum suntem acum.

Deşi atunci când s-a votat înfiinţarea de principiu a acestor societăţi comerciale ni s-a spus că după asta se va studia oportunitatea lor şi vom primi studii de impact, constatăm acum, când înfiinţarea de facto apare din nou pe ordinea de zi, că nu ni se dau mai multe explicaţii.

Nu ni se spune de câţi oameni va fi nevoie ca să funcţioneze respectivele societăţi, ce se va întâmpla cu regiile sau departamentele din cadrul primăriei, care gestionează deja domeniile supuse privatizării (cum ar fi RADET, RATB, Administraţia străzilor, Administraţia spitalelor, Administraţia parcurilor etc), şi nu în ultimul rând de unde vor fi luaţi bani pentru funcţionarea acestor societăţi, cel puţin până când ele vor deveni atât de profitabile, încât să se susţină singure, ba chiar să aducă şi profit – cum ne promite primăria în unele expuneri de motive."

Planul Gabrielei Firea
Planul Gabrielei Firea (Uniunea Salvaţi România)

"Expunerile de motive ale celor zece proiecte sunt şi ele fragmente incoerente, scrise într-un limbaj de lemn, în care se subliniază necesitatea înfiinţării acestor societăţi comerciale pentru ca Bucureştiul să fie mai pregătit în faţa provocărilor (?!), se avansează suma de 120.000 de lei care ar fi necesară înfiinţării fiecărei societăţi în parte, ca un prim capital social, ba mai mult, în cazul Companiei Municipale Dezvoltare Durabilă Bucureşti se spune că ar fi nevoie tot de 120.000 de lei pentru salarii, dar nu şi pentru ce perioadă şi ce număr de angajaţi ar fi plătiţi din suma asta.

În privinţa înfiinţării Companiei Municipale Energetice ni se spune că aceasta va avea nişte domenii de activitate atât de generoase şi diverse încât va produce energie electrică, termică, va moderniza centralele termice existente, va vinde şi monitoriza contoare către populaţie şi chiar centrale termice de apartament etc. Dar nu ni se spune ce se va întâmpla cu RADET după ce această societate se va înfiinţa: o va îngloba sau nu, dacă da, în ce bază legală?

În expunerea de motive pentru înfiinţarea Companiei Municipale Parcuri şi Grădini, primarul Gabriela Firea plânge de mila Administraţiei Parcurilor, care nu are suficienţi angajaţi profesionişti din cauza salariilor mici pe care le oferă, de aici şi degradarea spaţiilor verzi din Bucureşti, din cauza lipsei investiţiilor. Totuşi nu ni se spune cum va reuşi noua companie să atragă investiţii ca să le ofere salariaţilor bani mai mulţi şi să îngrijească parcurile publice mai bine.

Promisiuni generoase sunt făcute şi în celelalte proiecte, privind înfiinţarea Companiei Străzi Poduri şi Pasaje, a Companiei Municipale Medicale, a Companiei Municipale Turistica, a Companiei Municipale Parking Bucureşti sau a Companiei Municipale Managementul Traficului.

USR consideră că aceste promisiuni nu sunt altceva decât un mod populist al doamnei Firea de a-şi ascunde incapacitatea managerială de a eficientiza departamentele şi regiile primăriei, în spatele unor promisiuni complet nefundamentate economic. Înfiinţarea acestor societăţi comerciale nu este altceva decât o privatizare de facto a Primăriei Capitalei, pentru a o scoate complet de sub supravegherea Consiliului General şi implicit a cetăţenilor care şi-au trimis acolo şi alţi reprezentanţi decât cei ai PSD şi ALDE.

Deşi afirmă că prin această privatizare, Primăria urmăreşte de fapt atragerea de specialişti, realitatea va fi că PSD ALDE îşi creează astfel mai multe posturi în care să-şi numească oamenii, ce nu vor putea fi controlaţi legal, deoarece nu ar mai fi funcţionari publici, deci vor putea să dispună discreţionar de patrimoniul public şi privat al Capitalei, fără să dea socoteală altcuiva decât şefilor de partid."

Cum poate fi oprită Firea

"USR a făcut deja o plângere prealabilă pentru trecerea ilegală prin CGMB a proiectelor de înfiinţare de principiu a acestor societăţi comerciale, fără votul a două treimi dintre consilierii în funcţie.

Aşa cum vedem că scrie în preambulul proiectelor de hotărâri, şi înfiinţarea de facto a societăţilor comerciale va trece prin consiliu tot cu votul majorităţii. În condiţiile în care Gabriela Firea şi consilierii PSD ALDE îşi vor menţine hotărârea şi vor încălca din nou prevederile Legii 215/2001, USR va depune şi o plângere penală pentru abuz în serviciu. Totuşi, plângerea penală nu suspendă automat şi înfiinţarea societăţilor comerciale respective, deci asta nu o va împiedica, momentan, pe Gabriela Firea să privatizeze primăria.

De aceea, este nevoie şi de mobilizarea cetăţenilor pentru asta. Scrieţi-le consilierilor generali şi primarului că nu sunteţi de acord cu această intenţie! Puteţi folosi adresele de e-mail: Gabriela.Firea@pmb.ro, Marian.Culea@pmb.ro (Preşedintele de şedinţă) sau paginile lor de Facebook."