Ciucu, cu lupa pe bugetul Capitalei: Noi subvenţionăm pierderi, bani care dispar în găuri negre

Liberalul Ciprian Ciucu nu este deloc încântat de modul în care primăriţa Gabriela Firea a decis să gestioneze imensul buget al Capitalei.
Ciprian Ciucu
Ciprian Ciucu (Epoch Times România)

Administraţia publică este management, astfel că primarul, înainte de orice, trebuie să fie un bun manager, iar bugetul reprezintă cel mai important instrument de dezvoltare al unei metropole precum Bucureştiul, a atras atenţia consilierul general al PNL Ciprian Ciucu, care nu este deloc mulţumit de prestaţia Gabrielei Firea în acest sens.

În contextul publicării bugetului Primăriei Capitalei pe 2017, Ciprian Ciucu a ţinut să puncteze câteva lucruri:

1. Bugetul PMB, analizat separat, fără bugetele sectoarelor reprezintă doar jumătate din fotografie. Bugetul Bucureştiului este aproximativ jumătate la PMB iar cealată jumătate este impărţită între sectoare;

2. Cea mai mare problemă a actualului buget o reprezintă subvenţiile. Acestea sunt uriaşe şi inhibă dezvoltarea Capitalei! Principala cauză a subvenţiilor uriaşe este proasta administrare a companiilor, regiilor şi instituţiilor din subordinea PMB. Practic, noi subventionăm pierderi, bani care dispar în găuri negre. Îi cer public doamnei Primar să publice o analiză a subvenţiilor: care sunt cele curente pe 2017 şi care sunt datorie din anii anteriori. Trebuie să înţelegem evoluţia subvenţiei pentru orice instituţie publică sau companie din subordinea Primăriei. Prioritatea este schimbarea treptată a calităţii managementului acestora – şi trebuie să începem să avem indicatori de calitate ai serviciilor – inclusiv satisfacţia consumatorilor/cetăţenilor;

3. Se investeşte prea puţin şi mai ales din resursele curente ale bugetului – cele pe care le avem la dispoziţie în fiecare an. Surplusul curent/operaţional net = diferenţa dintre veniturile curente şi cheltuielile curente (care include şi cheltuielile financiare cu rambursarea creditelor, inclusiv dobînzi). Surplusul operaţional net este pentru o autoritate locală, ceea ce este profitul pentru o companie – principala sursă de investiţii. În cazul Bucureştiului pe anul 2017 este de numai 135 mil RON, ceea ce reprezintă ceva mai mult de 2% din buget!!! Este un nivel foarte, foarte scăzut – în mod normal pentru un oraş cu resursele Bucureştiului ar trebui să fie peste 10%-15% şi să fie folosit pentru investiţii.

4. Din înţelegerea mea, investiţiile sunt de fapt acoperite din fondul de rulment – 975 mil RON din 1100 mil RON. Fondul de rulment nu este o sursă curentă de venituri – el se epuizează, se poate cheltui doar o dată dacă reprezintă "economii" făcute în timp. De aceea trebuie să fie folosit numai pentru investiţii alături de surplusul operaţional net. Îi solicit public doamnei Primar să le spună Bucureştenilor care este volumul fondului de rulement şi în câţi ani se epuizează dacă se consumă cam 1 mld RON în fiecare an ca în 2017. În contextual actual riscul este accentul pus numai pe cheltuieli curente, acoperirea investiţiilor numai din fondul de rulment nu este sustenabilă. În mod normal, incluzând şi fondul de rulment, investiţiile Bucureştiului ar trebui să fie de vreo 2 mld RON: 1 miliard din surplusul operaţional net şi aproximativ 1 miliard din fondul de rulment.