Uranium-1: Republicani americani lansează noi anchete privind vânzarea de uraniu Rusiei

Bill şi Hillary Clinton.
Bill şi Hillary Clinton. (Captură Foto)

Congresmani republicani au declarat marţi că doresc să ştie dacă vânzarea companiei canadiene Uranium One către compania nucleară rusă Rosatom a fost complet investigată de FBI şi alte agenţii americane înainte ca acordul de vânzare să fi fost aprobat în 2010 de către preşedintele Barack Obama.

Chuck Grassley, preşedintele Comisiei Judiciare din Senatul SUA, a precizat pe Twitter că Departamentul american al Justiţiei ar trebui să numească un consilier special pentru a investiga acordul, cunoscut sub numele de URanium-1.

Ancheta anunţată subliniază o nemulţumire îndelungată a preşedintelui Donald Trump, care s-a plâns săptămâna trecută că organizaţiile media au ignorat acordul pentru uraniu, concentrându-se pe căutarea unei posibile colaborări între membrii campaniei sale şi Kremlin în timpul alegerilor prezidenţiale de anul trecut.

“Aceasta este adevărata poveste despre Rusia. Nu o poveste în care ei vorbesc despre colaborare, pentru că nu a existat vreuna. A fost ă înşelăciune”, a declarat Trump.

Dar unii democraţii au declarat că investigaţiile comune anunţate marţi de Comisia de Informaţii a Camerei Reprezentanţilor şi Comisia pentru Monitorizare şi Reformă Guvernamentală a Camerei reprezintă o “deviere mare” a atenţiei de la investigaţiile asupra presupusului amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016, investigaţii care s-au derulat luni de zile în Congres şi Departamentul Justiţiei şi care nu au reuşit să dovedească până acum acea interferenţă.

“Acţionând la presiunea preşedintelui, care a negat în repetate rânduri concluziile agenţiilor de informaţii cu privire la implicarea ruşilor în alegerile noastre, se deviază atenţia şi se urmăreşte obiectivul preferat al preşedintelui”, cel al “atacării” predecesorului său Obama şi a secretarului de stat Hillary Clinton, împotriva căreia a candidat Trump în 2016, a declarat reprezentantul democrat Adam Schiff.

Acordul privind uraniul a fost pus sub semnul întrebării de mai multe ori de către diverşi republicani în Congresul SUA începând cu 2010. Reprezentantul Peter King a declarat că a trimis o scrisoare secretarului Trezoreriei SUA de la acea vreme, Timothy Geithner, exprimându-şi temerile privind “motivul pentru care am permite unei companii deţinute de ruşi să obţină acces la 20% din rezervele americane de uraniu”.

Unii republicani au precizat că Hillary Clinton a aprobat acordul după ce Clinton Foundation a primit o donaţie în valoare de 145 milioane de dolari de la directori implicaţi în acordul pentru uraniu.

Uluitor, Departamentul de Stat deţine doar un loc în comisia de 9 membri care monitorizează investiţiile străine în activele strategice ale SUA şi care a aprobat controversatul acord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe