Putin promite un răspuns „imediat şi simetric” dacă SUA se retrage dintr-un tratat din timpul Războiului Rece

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova va răspunde „imediat şi simetric” dacă SUA se retrage dintr-un tratat cheie pentru controlul armelor ce a fost semnat în timpul Războiului Rece.
Preşedintele rus, Vladimir Putin.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Mikhail Metzel/AFP/Getty Images)

Putin a făcut comentariile joi, în timpul unei apariţii la o întâlnire între experţi ruşi şi internaţionali în politică externă. Întâlnirea, cunoscută sub numele de Clubul pentru Discuţii Valdai, a avut loc în staţiunea Soci de la Marea Neagră.

De asemenea, comentariile liderului de la Kremlin au fost făcute pe fondul unor acuzaţii că, în timpul fostei administraţii a preşedintelui Barack Obama, Bill şi Hillary Clinton au facilitat vânzarea către Rusia a 20% din producţia internă americană de uraniu.

Acordul în cauză este Tratatul privind Forţele Nucleare de Rază Intermediară din 1987, care se află într-o stare de tensionare maximă de când Washingtonul a acuzat Moscova în 2014 că îl încalcă.

Moscova a negat acuzaţia şi a lansat în schimb acuzaţii similare.

Unii oficiali americani s-au chinuit să răspundă la presupusele încălcări ale acordului de către Rusia, iar unii republicani din Congresul SUA chiar au cerut Pentagonului să construiască o nouă rachetă de croazieră cu lansare terestră. Mai mult, anumiţi oficiali chiar au cerut ca SUA să se retragă complet din tratat.

Preşedintele rus a afirmat că tratatul din 1987 a fost înclinat în favoarea Statelor Unite, din moment ce a interzis doar rachetele de croazieră cu lansare terestră, nu şi rachetele ce pot fi lansate de pe nave sau din avioane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe