Un ucrainean a încercat să deturneze un avion spre Soci

Andrei Pricopie
08.02.2014

alte articole

Kiev, demonstraţii împotriva regimului Ianukovici, 20 ianuarie 2014
Kiev, demonstraţii împotriva regimului Ianukovici, 20 ianuarie 2014 (GENYA SAVILOV / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
08.02.2014

Un bărbat ucrainean în vârstă de 45 de ani a fost arestat pentru că ar fi încercat să deturneze un avion ce avea destinaţia Istambul şi să-l aterizeze la Soci, în Rusia, în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă. El susţinea că are o bombă asupra sa şi a cerut redirecţionarea unui zbor comercial din Khariv, Ucraina.

Pilotul a fost cel care a salvat situaţia. Acesta l-a păcălit pe bărbat făcându-l să creadă că avionul cu 109 pasageri la bord ateriza la Soci, în timp ce un avion de luptă F-16 a escortat avionul în siguranţă la destinaţia iniţială, Istanbul.

Oficialii au lăudat pilotul şi echipajul pentru gândirea lor rapidă.

"El a crezut că mergeau la Soci, dar după un timp şi-a dat seama că (avionul) era la Istanbul", a declarat guvernatorul Istanbulului, Huseyin Avni Mutlu.

Oficialul a precizat că bărbatul a fost arestat după o intervenţie a trupelor speciale care a venit după ce un negociator l-a convins să elibereze femeile şi copiii, după care şi pe ceilalţi pasageri.

"Unităţile noastre de securitate s-au strecurat prin diferite intrări în timpul evacuării pasagerilor şi printr-o intervenţie rapidă şi eficientă l-au neutralizat pe atacator. Nu a fost găsită nicio bombă asupra lui", a declarat Mutlu.

Motivul acestuia a fost neclar, dar Mutlu a declarat că a vrut să dea un "mesaj cu privire la activităţile sportive de la Soci". Mutlu a subliniat că nu există niciun indiciu că omul ar fi membru al unei organizaţii teroriste.

Ucraina este în plină criză din noiembrie, de când preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a refuzat semnarea unui acord cu Uniunea Europeană, în favoarea unui plan de salvare rus de 15 miliarde dolari. A avut loc o serie lungă de proteste la care autorităţile au răspuns violent. În urma violenţelor, sute de persoane au fost rănite şi reţinute, alte zeci sunt date dispărute şi au fost raportate decese de ambele părţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor