Ruşii recunosc că au instalat camere de luat vederi în băile hotelurilor unde sunt cazaţi jurnaliştii străini

(FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)

Rezervări anulate, camere în hoteluri neterminate, clanţe ce rămân în mână, cabluri neizolate pe holuri şi în băi sunt doar parte dintre surprizele neplăcute de care au avut parte jurnaliştii străini ajunşi la Soci, unde Putin va da vineri seara startul celei mai costisitoare olimpiade de iarnă din istoria jocurilor olimpice.

Înfuriaţi de imaginile postate de jurnalişti pe internet, oficialii ruşi i-au acuzat pe reprezentaţii presei străine că "sabotează" spatiile de cazare din Soci, de dragul unor titluri răsunătoare. Oficialii ruşi au afirmat că ştiu asta deoarece au montat camere de supraveghere în camerele de hotel şi câteva dintre aceste camere de luat vederi sunt direcţionate înspre... cabinele de duş.

"Unele dintre camerele video de supraveghere pe care le-am instalat în hoteluri arată cum jurnaliştii dau drumul la apă la duş, îndreaptă duza spre perete şi lasă apa să curgă în timp ce ei părăsesc cameră pentru tot restul zilei" a declarat pentru Wall Street Dmitri Kozak, viceprim-ministrul Rusiei, cel care a supervizat pregătirea jocurilor Olimpice.

După gafa lui Kozak, oficialii ruşi au încercat să repare dezastrul. Un purtător de cuvânt al ministerului rus de externe a explicat că Dmitri Kozak nu a declarat chiar asta, ci că ar fi vorba de o eroare de traducere la publicarea declaraţiei lui. Şi purtătorul de cuvânt al vicepremierului a încercat să corecteze spusele şefului său, declarând pentru Journal că, probabil, superiorul său a vrut de fapt să spună că s-au desfăşurat acţiuni de supraveghere pe durata perioadei de construcţie şi efectuare a curăţeniei în hoteluri însă în nici un caz nu s-au mai folosit echipamente de supraveghere video în camerele de hoteluri după ce oaspeţii s-au instalat în ele, căci nici o ţară nu ar pune camere de luat vederi lângă cabinele de duş, nu-i aşa?