Rusia lansează un nou atac de amploare împotriva Ucrainei

HIMARS lansează o rachetă în direcţia Bakhmut pe 18 mai 2023 în regiunea Doneţk, Ucraina. Fotografie în scop ilustrativ (Getty Images)
Redacţia
08.05.2024

Forţele ruse au lansat un nou atac pe scară largă împotriva oraşelor ucrainene în noaptea de miercuri, 8 mai, transmite The Kyiv Independent. Forţele Aeriene ucrainene au raportat că ruşii au folosit în noua ofensivă rachete de croazieră şi balistice, rachete şi drone de tip Shahed.

Mai multe explozii au fost auzite în regiunile Zaporojie şi Ivano-Frankivsk în jurul orei locale 5 dimineaţa, a raportat Suspilne.

Apărarea aeriană ucraineană a fost în alertă în toate regiunile Ucrainei, inclusiv în jurul capitalei Kiev şi până în vestul oraşului Lviv. Sirenele de raid aerian au fost auzite anterior în toate regiunile din Ucraina.

Nu au fost raportate victime până la ora locală 5 dimineaţa.

Potrivit sursei citate, atacurile ruseşti cu rachete şi drone au crescut în frecvenţă şi intensitate în ultimele luni. Ucraina suferă de un deficit critic de sisteme de apărare aeriană din cauza întârzierilor cauzate de Congres în adoptarea ajutorului militar american, ceea ce oferă forţelor ruseşti posibilitatea de a lansa noi atacuri asupra infrastructurii energetice.

Oficialii ucraineni au avertizat că Rusia se pregăteşte pentru o anticipată ofensivă de vară, în contextul în care muniţia şi apărarea antiaeriană ucraineană se diminuează.

Preşedintele Volodimir Zelenski a îndemnat anterior partenerii să furnizeze mai multe echipamente de apărare aeriană, spunând că, în caz contrar, Rusia primeşte o „licenţă globală pentru teroare”.

„Avem nevoie de apărare aeriană şi de alte ajutoare de apărare, nu de de discuţii lungi şi să închidem ochii”, a declarat preşedintele ucrainean pe canalul său Telegram.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor