Un Stonehenge (fără pietre) în Spania?

Cercetătorii de la Universitatea din Tuebingen (Germania) au descoperit o structură de şanţuri concentrice datate între 2.600 şi 2.200 î.Hr., cu o gaură în centru şi resturi de cărămizi din lut.
O vedere a inelelor concentrice descoperite lângă Carmona, Spania
O vedere a inelelor concentrice descoperite lângă Carmona, Spania (UNIVERSITATEA DIN TÜBINGEN)

Experţii sugerează că ar putea fi un fel de "templu" religios, deşi rămâne un mister de ce a fost folosit doar pentru o perioadă scurtă de timp.

O succesiune de şanţuri circulare şi concentrice, aproape perfecte, iar în centru, o gaură circulară de 19 metri lăţime, cu resturi de cărămizi din lut cu urme de foc. Nu există pietre mari, dar ceea ce arheologii au descoperit în oraşul Carmona din Sevilla, în Spania, amintesc, relativ vorbind, spectaculoasele cercuri de piatră de la Stonehenge din Wiltshire, Anglia.

Monumentul megalitic de la Stonehenge este probabil cel mai faimos din lume, fiind datat de către experţi în jurul anului 2500 î.Hr. şi este format din monoliţi mari distribuiţi în patru cercuri concentrice. În centru se află ceea ce este cunoscut ca fiind un altar. Multe mistere încă mai înconjoară acest complex preistoric spectaculos, dar caracterul său religios nu este pus la îndoială.

Acelaşi lucru este valabil şi în cazul descoperirii extraordinare din Carmona, făcută de către cercetătorii de la Universitatea din Tubingen, Germania. Mai sunt încă multe întrebări cu privire la această descoperire arheologică, dar pare a fi destul de clar că tranşeele circulare săpate în zona cunoscută sub numele de La Loma del Real Tesoro II a avut un rol de ritual, un caracter religios, aşa cum l-a avut şi Stonehenge. Se subliniază, de asemenea, perfecţiunea acestor tipuri de "tranşee", a căror construcţie se presupune că a avut loc între 2.600 şi 2.200 î.Hr., în epoca Beaker, numită astfel pentru forma vaselor care se realizau în aceea vreme. Este aceeaşi epocă în care au fost ridicate pietrele de la Stonehenge.

Cu toate că descoperirea în sine este izbitoare, ea reprezintă mai mult decât atât, având în vedere că structuri similare sunt destul de rare în Spania, mai ales la o vârstă atât de târzie.

Conform cercetătorilor germani, ceva de acest gen a mai fost descoperit înainte doar în nordul Europei.

Dscoperirea arheologică a avut loc în august 2015, atunci când, excavând solul, au apărut aceste inele concentrice într-o zonă de aproximativ şase hectare, în care au fost găsite, de asemenea, oase, cioburi şi bijuterii, toate aparţinând culturii Beaker. Directorul săpăturilor, arheologul Elisabeth Conlin, nu are nicio îndoială şi afirmă că este o "descoperire unică" iar rezultatele cercetării, încă în curs de desfăşurare, "sunt spectaculoase".

Descoperire neobişnuită pentru Spania

Javier Escudero, de la Institutul de Arheologie din cadrul Universităţii din Tubingen, subliniază, de asemenea, că această structură este una neobişnuită, şi atrage atenţia asupra faptului că acest tip de descoperiri sunt comune "la nord de Alpi", relatează situl web elmundo.com. Dar nu în Spania şi, cu atât mai puţin, în sud, în Andaluzia.

Carillo explică faptul că, din cauza terenului foarte pietros, zona nu este un loc ideal pentru agricultură, dar este un loc strategic. Este situat în apropierea unei cetăţi antice pe râul Guadalquivir, lângă Sierra Morena, unde exista atât cupru şi alte minerale valoroase cât şi drumuri care conectau cu câmpia fertilă din Carmona, ceea ce sugerează că a fost o zonă foarte tranzitată. Toate acestea reprezintă elemente necesare pentru a susţine că inelele au fost folosite în scopuri religioase.

Totuşi rămân încă multe semne de întrebare. De fapt, ancheta este încă în fază preliminară şi se aşteaptă un raport final - care urmează să fie publicat de Universitatea din Tubingen - cu concluziile finale ale experţilor conduşi de către profesorul Martin Bartelheim.

În acel moment probabil se va cunoaşte, de exemplu, de ce nu au găsit şi rămăşiţe umane şi ce s-a întâmplat că locul a fost folosit intensiv, dar numai pentru o perioadă scurtă de timp, aşa cum este indicat de resturile găsite.

Nu este Stonehenge, dar este într-adevăr un mister!

Mai multe informaţii: Universitatea din Tubingen

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură