Un nou val de represiune în China: sunt arestaţi bloggeri şi jurnalişti

La 5 aprilie, 2013, avocaţi şi cetăţeni s-au adunat în faţa Tribunalului Poporului din oraşul Jinjiang, provincia Jiangsu, China, pentru a cere eliberarea lui Wang Quanzhang. Wang a fost reţinut la 4 aprilie pentru apărarea unui practicant Falun Gong în instanţa de judecată.
La 5 aprilie, 2013, avocaţi şi cetăţeni s-au adunat în faţa Tribunalului Poporului din oraşul Jinjiang, provincia Jiangsu, China, pentru a cere eliberarea lui Wang Quanzhang. Wang a fost reţinut la 4 aprilie pentru apărarea unui practicant Falun Gong în instanţa de judecată. (Weibo.com)

Jurnalistul Xiao Shu şi bloggerul Zhou Lubao, amândoi arestaţi la sfârşitul săptămânii trecute, sunt cele mai recente victime ale unui val de represiune, care, potrivit grupurilor pentru drepturile omului, este cea mai gravă din 2011. În primăvara acestui an sute de disidenţi şi critici ai guvernului au fost reţinuţi de teama unei imitaţii a Primăverii Arabe, relatează sâmbătă La Stampa.

Xiao Shu, în vârstă de 51 de ani, este unul dintre cei mai populari comentatori politici din China. Articolele sale, de multe ori la limita permisă de cenzură, au fost publicate de revistele cele mai curajoase din China, cum ar fi Southern Weekend şi Yanhuang Chunqiu (al cărui site a fost închis în ultimele zile). Xiuo Shu a fost, împreună cu economistul octogenar Mao Yushi şi antreprenorul Wang Gongquan unul dintre promotorii unei petiţii pentru eliberarea democraticului avocat Xu Zhiyong, închis le jumătatea lunii iulie. Cercurile de disidenţă susţin că motivul arestului lui Xiao Shu ar putea fi succesul petiţiei pentru Xu Zhiyong, care a fost semnată de aproximativ două mii de oameni.

Vinerea trecută a dispărut, după ce a fost la Beijing pentru a fi interogat de poliţie, bloggerul Zhou Lubao din Lanzhou, din nordul Chinei. În decembrie, bloggerii au lansat o campanie împotriva primarului din Lanzhou, răspândind pe internet o fotografie a acestuia în timp ce purta un ceas de marcă Vacheron Constantin de 25 de mii de euro. Acuzaţia bloggerilor a dus la deschiderea unei anchete cu privire la sursele de venit a primarului, Yuan Zhanting.

Într-o conferinţă de presă care a avut loc vineri la Beijing, secretara de stat americană, Uzra Zeya, a argumentat că situaţia drepturilor omului în China s-a "înrăutăţit din ce în ce mai mult" în ultimii ani. Zeya, care a participat la cea de a 18-cea reuniune de dialog între China şi Statele Unite cu privire la drepturile omului, a adăugat că a ridicat problema interlocutorilor săi chinezi de cazurile de zeci de deţinuţi, inclusiv, cea a lui Xu Zhiyong, a avocatului Gao Zhisheng şi a căştigătorului Premiului Nobel pentru Pace, Liu Xiaobo care a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru că a lansat documentul Charta08 prin care cere democratizarea sistemului politic din China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe