Un fermier filipinez a fost amendat pentru uciderea unui exemplar dintr-o specie rară de vulturi

Şoim
Şoim (Romeo Gacad / AFP / Getty Images)

Un tribunal filipinez a amendat un bărbat cu circa 2.300 de dolari pentru că a împuşcat şi aq mâncat un exemplar din cea mai rară specie de vulturi din lume, conform rapoartelor media.

În 2008, Balaon a împuşcat, a omorât şi a mâncat un vultur filipinez, o specie pe cale de dispariţie, existând numai între 180 - 500 de astfel de păsări în lume. Uciderea unei specii pe cale de dispariţie în Filipine se poate în mod normal pedepsi cu 12 ani de închisoare şi cu amenzi usturătoare.

Amenda instanţei a fost criticată pe scară largă de grupurile de conservare a speciilor rare, care au spus că criminalul de vulturi, Bryan Balaon, a scăpat prea uşor.

"M-am aşteptat ca instanţa să aprecieze corect valoarea a ceea ce am pierdut", a declarat directorul executiv al Philippine Eagle Foundation, Dennis Salvador, pentru Minda News. Vulturul este considerat pasărea naţională a ţării.

În timp ce procesul lui Balaon a reprezentat "un succes", verdictul "este nefavorabil pentru punerea în aplicare a legilor privind viaţa sălbatică din ţară", a adăugat Salvador.

Avocat lui Balaon, Alvy Damasco, a declarat pentru Minda News că clientul său va contesta amenda. "Am pierdut, dar nu vă faceţi griji, vom face apel. Cel puţin nu a existat o pedeapsă cu închisoarea", a fost citat Damasco.

Verdictul a fost acordat la doar câteva săptămâni după ce un raport a evidenţiat faptul că mineritul din provincia Surigao del Sur, unde se află mulţi vulturi, au adus specia în pragul dispariţiei.

"Dacă execuţi lucrări miniere, trebuie să tai copaci", ceea ce va pune în pericol populaţia de vulturi, a declarat William Hotchkiss, preşedintele Philippine Eagle Foundation, pentru Philippine Daily Inquirer.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe