Cel mai mare lac de apa dulce din China este in pericol

Poyang, cel mai mare lac cu apa dulce al Chinei are acum un nivel scazut al apei, ceea ce a facut ca apa de baut sa fie in cantitati insuficiente.
Poyang, cel mai mare lac cu apa dulce al Chinei are acum un nivel scazut al apei, ceea ce a facut ca apa de baut sa fie in cantitati insuficiente. (China Photos / Getty Images)

Cu sursele de apa interceptate, se intrevede un dezastru ecologic

TAIPEI- Studii ecologice indica faptul ca o combinatie de schimbari climatice si factori provocati de om ameninta Hongjiannao Wetland, cel mai mare lac de apa dulce din desert al Chinei.

Lacul este posibil sa sece treptat in deceniile viitoare. Daca se intampla asta, Larus relictus, pescarusul relict pe cale de disparitie, isi va pierde habitatul de reproducere.

Hongjiannao Wetland este o rezervatie de nivel national, cu zone umede. O preocupare majora este faptul ca sursele de apa sunt interceptate. "Acest lucru reduce serios alimentarea cu apa si capacitatea de auto-purificare a lacului", a explicat un cunoscut ecologist al zonelor umede din China, Chen Kelin, in timp ce participa la Conferinta Internationala pentru protejarea Hongjiannao Wetland si a pescarusului relict din districtul Shenmu, provincia Shaanxi.

Potrivit unui raport al mediei de stat Xinhua, domnul Chen a spus:"Din cauza schimbarilor climatice si a factorilor provocati de om, Lop Nur (in Regiunea Autonoma Xinjiang) a secat si a devenit desert. Daca nu luam masuri urgente in prezent, este posibil ca Hongjiannao Wetland sa sece complet in urmatoarele decenii".

Hongjiannao Wetland este cel mai mare lac de apa dulce din desert, din China, situat la granita dintre provincia Shaanxi si Regiunea Autonoma Inner Mongolia, la intersectia dintre Platoul Ordos si desertul Maowusu. Exista multe lacuri mici in jurul lui.

Din 1970 pana in 1990, Hongjiannao Wetland se intindea pe 100,000 mu (acri chinezi) sau aproximativ 16,474 de acri. Nu a fost un teren important doar pentru industria de pescuit, dar si un habitat de reproducere pentru animalele lumii pe cale de disparitie, cum ar fi pescarusul relict. El a jucat un rol major in conservarea animalelor rare.

Cu toate acestea, in ultimii noua ani, nivelul apelor a scazut in mod evident. Aceasta a scazut cu 7.8 inch pe an, in ultimii ani. Lacul s-a micsorat cu aproximativ 70,000 mu (aproximativ 11,532 acri).

Directorul adjunct al Comitetului peisajelor pitoresti ale Hongjiannao Wetland din provincia Shaanxi, Yang Fengming, s-a nascut in zona si a lucrat acolo timp de multi ani. El a spus ca sunt sapte rauri in bazinul Hongjiannao, inclusiv trei in Inner Mongolia. Cu toate acestea, cea mai mare sursa de apa a sa, Riul Yingpa, a fost interceptat de un baraj in 2006. O alta importanta sursa de apa, Riul Manggaitu, de asemenea, a fost interceptata de un baraj in acest an.

Yang a declarat ca cele patru riuri din provincia Shaanxi sunt mici, astfel incat pot aproviziona putina apa. Cele doua rauri principale din Inner Mongolia au fost, de asemenea, interceptate, ceea ce inseamna ca cea mai mare sursa de apa a Hongjiannao Wetland a fost direct intrerupta.

Domnul Yang a spus ca aceasta situatie nu numai ca va accelera procesul de desertificare din zonele umede, dar ca ameninta habitatele a mai mult de 20 de specii rare de pasari, in special pescarusul relict, o specie pe cale de disparitie in intreaga lume. Pe termen lung, aceasta va duce la un dezastru ecologic.