Bistriţa-Năsăud: Poiana cu narcise din Munţii Rodnei, în extindere

Poiana cu narcise din Munţii Rodnei, situată la o altitudine de 1.600 de metri şi care ocupă cinci hectare, este în continuă extindere, potrivit măsurătorilor efectuate, în ultimii trei ani, de specialiştii din cadrul Administraţiei Parcului Naţional Munţii Rodnei (APNMR).

Administratorul parcului, Doina Jauca, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că, în ultimii trei ani, parcul naţional a fost monitorizat printr-un sistem GPS, care permite efectuarea de măsurători pentru stabilirea conturului poienii cu narcise, a traseelor turistice şi a contrucţiilor din zonă, toate aceste date fiind transmite la Bucureşti, pentru a fi introduse în sistemul "România digitală".

Măsurătorile în poiana cu narcise sunt efectuate în fiecare primăvară, deoarece exista temerea ca aceasta să fie afectată de turişti, care nu se pot stăpâni să nu plece acasă cu un buchet de narcise. Cu toate acestea, se pare că pâlcurile de narcise s-au extins, motiv pentru care poiana, una dintre rezervaţiile biologice din judeţul Bistriţa-Năsăud, nu este în pericol.

Poiana cu narcise (Narcissus Angustifolius) este situată pe versantul estic al muntelui Saca din Munţii Rodnei, la o altitudine de 1.600 de metri, într-o asociaţie dominată de Barba ursului. Rezervaţia se află la şapte kilometri distanţă de localitatea Valea Vinului, cei care urcă spre poiană având de urmat un traseu de trei ore de mers pe jos. Există, de asemenea, şi varianta turismului ecvestru, însă contra cost.

Alături de narcise (Narcissus angustifolius f.stellaris), aici întâlnim Opaiţa multicoloră (Lychnis nivalis), Crucea Pământului (Heracleum Carpaticum) şi alte specii rare.