Ce mai face Big Brother. China va dispersa demonstraţiile cu arme cu microunde care produc dureri insuportabile

Poly WB-1.
Poly WB-1. (Captură Foto)

În încercarea de a-şi diversifica arsenalul de arme "neletale", China a dezvoltat o nouă armă care poate provoca dureri insuportabile oamenilor, fără a-i ucide, se arată într-un raport al Jane's Defence Weekly.

Noua armă – Poly WB-1 – foloseşte un fascicul de microunde pentru a dispersa mulţimile, victimele simţind că pielea lor ia foc. Versiunea americană a acestei arme a fost oprită datorită unor dificultăţi practice şi a riscului că populaţia va răspunde negativ la această măsură.

În China, însă, problemele iscate de eventuale reacţii negative nu există, fiind rezolvate brutal şi sistematic de Securitatea Statului.

WB-1, prezentată la Show-ul Aerian din 2014 de la Zhuhai în luna noiembrie, are o rază curentă de aproximativ 80 de metri deşi ar putea fi extinsă până la un kilometru.

Folosind un principiu similar cu al unui cuptor cu microunde, arma stimulează mişcarea moleculelor în grăsime şi în moleculele de apă situate sub piele, producând o durere cumplită. Victimele au impresia că ard în interior. De îndată ce victima se îndepărtează de fascicul durerea încetează.

Oficial arma nu provoacă vătămarea terminaţiilor nervoase şi vaselor de sânge, care sunt localizate mai adânc sub epidermă.

Jane’s Defence a citat rapoarte care susţin că China Poly Group Corporation, compania chineză de stat care a produs arma, doreşte să dezvolte o versiune şi mai puternică a acestei arme. Versiunea îmbunătăţită ar putea fi montată pe nave, ceea ce ar permite Beijing-ului să-şi întărească pretenţiile teritoriale în Mările Chinei de Sud şi Est, fără a captura sau distruge navele inamice.

Coridoarele navigabile disputate, care se află de asemenea deasupra unor potenţiale depozite de minereuri, au devenit un subiect tot mai central al tensiunilor externe dintre China şi vecinii săi, în special Japonia. În numeroase incidente, navele unor naţiuni rivale s-au apropiat foarte multe unele de altele, cel mai notabil caz fiind coliziunea din 2010 dintre un trauler chinezesc şi 2 nave ale Pazei de Coastă japoneze, care a iscat un incident diplomatic intens între cele două state.

SUA au dezvoltat propria armă neletală cu microunde pentru a controla mulţimile în Irak şi Afganistan. Dispozitivul, numit Active Denial System (ADS), conceput de Raytheon, a fost folosit în 2007 şi retras în 2010, pe fondul criticilor privind implicaţiile etice ale utilizării unei astfel de arme.

Deşi considerată de armata americană un mijloc mai uman pentru a controla mulţimile decât gloanţele de cauciuc, gazele lacrimogene sau tunurile cu apă, această armă radicală a creat scandaluri imense. Durerea extremă a contrazis insistenţa Pentagonului, care afirma că arma nu este dăunătoare.

Au existat şi unele dificultăţi practice. ADS necesită 16 ore pentru a se arma. Necesită cantităţi mari de combustibil pentru a rămâne constant în modul standby, ceea ce înseamnă că arma ar fi aproape inutilă pentru dispersarea unor manifestaţii spontane. În ciuda razei sale de acţiune de 250 de metri, s-a raportat că arma era greu de manevrat şi că existau probleme cu precizia ţintelor.

Totuşi, un raport de anul trecut al publicaţiei online Breaking Defense a insistat că Statele Unite rămân optimiste în privinţa ADS şi chiar se gândesc să remonteze arma pe diverse nave pentru a o folosi în situaţii ipotetice, precum respingerea unui atac al piraţilor.

Rusia a declarat în 2012 că lucrează la realizarea unei arme similare, deşi încă nu s-au publicat fotografii cu prototipurile.

În ceea ce priveşte Poly WB-1, deşi este improbabil să fi fost dezvoltată fără instrucţiuni de la conducerea Partidului Comunist, nu este clar dacă arma a fost comandată de Armata de Eliberare a Poporului, al cărei buget pentru noile tehnologii a crescut în ultima decadă cu aproximativ 17% pe an (doar cifra oficială).