Un asteroid de 2,7 km va trece aproape de Pământ

(photos.com)

La 31 mai 2013, asteroidul 1998 QE2 va trece prin apropierea Pământului, permiţând astronomilor să-l observe cu diferite radiotelescoape, informează astronomul Lance Benner de la Jet Propulsion Laboratory NASA.

Asteroidul 1998 QE2 va trece suficient de departe de Pamânt pentru a nu declanşa o alertă roşie, dar numai la 5,8 milioane de km sau aproximativ de 15 ori distanţa dintre Pământ şi Lună. QE2 este de mare interes atât pentru mulţi astronomi şi oamenii de ştiinţă, cât şi pentru cei pasionaţi de astronomie şi care au un radar sau un telescop radar de cel puţin 70 de metri la dispoziţia lor.

"Asteroidul 1998 QE2 va fi o ţintă perfectă pentru radiotelescoapele din Goldstone şi Arecibo şi ne aşteptăm să obţinem o serie de imagini de înaltă rezoluţie, care ar putea dezvălui o multitudine de caracteristici de suprafaţă", a declarat astronomul Lance Benner, investigator principal la radarul Jet Propulsion Laboratory al NASA din Pasadena, California.

"De fiecare dată când un asteroid se apropie de Pământ, ne oferă o oportunitate ştiinţifică importantă să-l studiem în detaliu şi să-i înţelegem dimensiunea, forma, rotaţia, caracteristicile de suprafaţă şi tot ce acest obiect ne poate spune despre originea sa. Vom folosi, de asemenea, un radar pentru a măsura cu precizie distanţa până la asteroid şi viteza acestuia, pentru a îmbunătăţi calculele orbitei sale şi a o anticipa pe următoarea, mai mult decât a fost posibil până acum".

În România, asteroidul va putea fi observat cel mai bine pe 31 mai la ora 11:00.

Şi acum întrebarea uzuală: ce s-ar întâmpla în cazul în care asteroidul ar cădea pe Pământ? Primul lucru pe care trebuie să-l ştim pentru a răspunde la întrebare este dimensiunea sa. Deoarece dimensiunea estimată a rocii spaţiale este de aproximativ 2,7 km, în cazul în care ar cădea pe Pământ, probabil, ar distruge o mare parte a populaţiei şi multe specii vii, într-un timp foarte scurt, la fel cum a făcut-o acum 65 de milioane ani un asteroid asemănător ce a căzut în actualul Golf Mexic, provocând dispariţia în lanţ a mai multor specii, inclusiv a dinozaurilor.

Pentru a preveni un asteroid sau o cometă tăcută şi mortală care ar putea lovi Pământul, NASA a iniţiat un program de monitorizare a obiectelor "NEO" (Near Earth Object, obiecte din apropierea Pământului), care are drept scop protejarea planetei noastră de o posibilă ameninţare.

Până în prezent, acest program a permis descoperirea a mai mult de 98 la sută de NEO cunoscute. În 2012, bugetul programului NEO a fost crescut de la 6 milioane de dolari la 20 de milioane de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură