NASA vrea primul om pe un asteroid

Până în 2025, NASA vrea să trimită primul astronaut pe un asteroid, ca pregătire pentru o viitoare misiune pe planeta Marte, informează The Telegraph.

Ar fi o călătorie la peste 4,8 milioane de kilometri depărtare de Pământ. Ca o comparaţie, misiunile spre Lună au fost la doar 364,104 kilometri depărtare. Astronauţi vor ateriza pe asteroid, îl vor explora pe jos sau în vehicul şi vor colecta mostre în scop ştiinţific. Măsurile pe care ar trebui să le ia echipa de astronauţi în cazul în care asteroidul ar fi o ameninţare la adresa Pământului sunt totuşi cel mai mare interes printre cei implicaţi.

„Aceste obiecte [asteroizii], trec de asemenea foarte aproape de Pământ tot timpul, dar rar auzim despre asta. În ultimul an, am avut un asteroid ce a intrat în orbita geostaţionară a Pământului, mai aproape decât unii sateliţi.”

„La o avertizare din timp, am trimite probabil o misiune cu robot pentru a devia un asteroid, dar dacă este observat prea târziu şi e destul de mare, am ajunge în scenarii de tip Armageddon în care va trebui să ne interesăm de misiuni cu echipaj uman pentru al devia.” , a comentat maiorul Tim Peake, astronaut al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) , citat de The Telegraph.

Asteroizii sunt corpuri cosmice, de diferite dimensiuni, lipsiţi de gravitate, ce gonesc în jurul Soarelui cu peste 80.000 de kilometri pe oră. Aterizarea şi deplasarea pe suprafaţă va fi astfel o reală problemă.  În plus, la o atât de mare depărtare de Pământ, astronauţi o să fie expuşi la intense radiaţii solare şi obiecte periculoase din spaţiu, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul astronauţilor de pe Lună, protejaţi de magnetosfera Pământului.

Pe lângă riscurile externe, trebuie să se ţină cont şi de starea psihică a astronauţilor ce vor fi izolaţi pentru perioade lungi de timp. Misiunea ar trebui să dureze în jur de un an, o lună întreagă fiind petrecută pe suprafaţa asteroidului.

Antrenamentele fizice vor începe luna viitoare. Printre altele, echipă de 6 membri, cu Tim Peake unul dintre ei, va petrece 12 zile într-o capsulă de 13 metri lungime şi 6 metri lăţime, la 20 de metri adâncime în Oceanul Atlantic. Echipamente dezvoltate special pentru această misiune vor fi testate în aceleaşi condiţii.

„Vom avea nevoie de cel puţin 12 ore de decompresie înainte de a ieşi la suprafaţă în siguranţă, aşa că suntem ca şi prinşi acolo, ceea ce îl face mult mai realist” a adăugat Tim Peake.

În prezent, NASA monitorizează în jur de o 1.000 de asteroizi ce ar putea ameninţa Pământul. Toţi au însă un risc scăzut de coliziune.

Mai întâi, agenţia americană vrea să trimită un robot pe suprafaţa unui asteroid. Aşa ceva nu s-a mai realizat până acum, deşi au fost destule misiuni de explorare de la distanţă şi fotografiere. Un exemplu este misiunea Dawn, din julie anul trecut, către unul din cei mai mari asteroizi descoperiţi în sistemul nostru solar, numit Vesta 4.

Pentru NASA, trimiterea unui om pe un asteroid ar însemna un important prim pas în pregătirea pentru călătoria spre planeta Marte, cel mai important obiectiv ale agenţiei în următorii ani. Marte se află la peste 54,6 milioane de kilometri depărtare şi are o gravitaţie cu 62% mai slabă decât ceea de pe Pământ.

Alte detalii urmează să fie anunţate la Conferinţa de Geoştiinţă din Japonia, de la sfârşitul acestei luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură