Un asteroid va trece vineri foarte aproape de Pământ

Schemă cu survolul asteroidului 2012 DA14 pe lângă Lună şi Pământ, 15 februarie 2013.
Schemă cu survolul asteroidului 2012 DA14 pe lângă Lună şi Pământ, 15 februarie 2013. (NASA / JPL-Caltech)

Astronomii din mai multe părţi ale lumii vor avea şansa vineri să vadă un asteroid mare care va trece foarte aproape de Pământ, în timp ce o companie spaţială de prospectare a susţinut că obiectul ar putea valora 195 miliarde de dolari.

Asteroidul DA14 se va afla la 27.680 de km de suprafaţa Pământului "şi va trece prin faţa sateliţilor geostaţionari şi sateliţilor GPS, dar nu există nicio şansă ca asteroidul să lovească Pământul şi foarte puţine şanse ca să se ciocnească cu un satelit", a declarat NASA într-un comunicat de presă din această lună. Obiectul are un diametru de aproximativ jumătate din dimensiunea unui teren de fotbal (45 de metri).

"Apropierea sa faţă de pământ este de-a dreptul record", a declarat Don Yeomans, un om de ştiinţă din cadrul Near Earth Object Program al Jet Propulsion Laboratory al NASA, pentru CNET. "De când s-a început observarea regulată a cerului, în anii 1990, n-am mai văzut un obiect atât de mare atât de aproape de Pământ."

NASA a adăugat că asteroidul va fi mai luminos decât majoritatea obiectelor din cer, dar oamenii nu vor putea să-l vadă cu ochiul liber.

În 1908, un obiect cu o dimensiune similară cu cea a asteroidului DA14 "a explodat" în atmosfera Pământului şi a nivelat copacii de pe 2125 de kilometri pătraţi din nordul Rusiei. Mai târziu acest incident a fost numit "evenimentul Tunguska", după râul Tunguska din nordul Rusiei.

Dar NASA a subliniat că "apropierea de Pământ a asteroidului 2012 DA14, pe 15 februarie, nu este un motiv de îngrijorare."

"Orbita sa este foarte bine cunoscută. Ştim exact unde va merge şi că nu va lovi Pământul", a spus agenţia spaţială.

Deep Space Industries, o companie care doreşte să exploateze mineralele de pe asteroizi, a afirmat că mineralele, metalele şi combustibilul de pe DA14 ar valora circa 195 miliarde de dolari, conform unui raport exclusiv al Network World.

Compania, care a anunţat în luna ianuarie că doreşte să lanseze o misiune de exploatare a mineralelor de pe asteroizi, a susţinut că dacă 5 la sută din masa asteroidului DA14 era compusă din apă recuperabilă, aceasta ar valora 65 miliarde de dolari, pentru că ar putea fi utilizată drept combustibil pentru rachetă în spaţiu. Dacă 10 la sută este formată din fier, nichel şi alte metale, acestea ar valora 130 miliarde de dolari.

Compania a remarcat că aceste cifre sunt estimări brute, deci este probabil ca ea să se folosească de informatiile legate de asteroid pentru a genera interes în eforturile sale de minerit.

Deep Space intenţionează să lanseze o serie de mici nave spaţiale numite Licurici până în 2015, pentru a explora diverşi asteroizi, urmate de nave denumite Libelule, care pot preleva probe. Misiunile spaţiale miniere ar putea începe în 2020, după ce Libelulele vor reveni pe Pământ.

Niciun "asteroid ucigaş" la orizont

Odată cu lansarea rapoartelor că un asteroid va trece vineri pe lângă Pământ, mass-media rusă a susţinut la începutul acestei săptămâni că un alt "asteroid ucigaş" va lovi Pământul în 2106.

2012 YQ1, un asteroid diferit descoperit acum două săptămâni de astronomii ruşi Andrey Oreshko şi Kryachko Timur, "se va ciocni cu Pământul, dar nu înainte de 2106", a indicat un raport al Vocii Rusiei. Raportul a fost intitulat: "Mai avem 93 ani până la următorul sfârşit al lumii: asteroidul ucigaş va lovi Pământul în 2106."

"Este destul de probabil ca multe persoane din generaţia 00 să reuşească să vadă asteroidul masiv care va lovi pământul cu proprii lor ochi", a continuat acesta.

Richard Binzel de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts a declarat marţi pentru ''SUA Astăzi" că articolul rus "prezintă un raport incorect", menţionând că tabelul de risc al NASA nu arată că 2012 YQ1 ar reprezenta o problemă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură