NASA ar putea captura un asteroid pentru a-l plasa pe orbita Lunii

Imagine artistică prezentând capturarea unui asteriod în spaţiu
Imagine artistică prezentând capturarea unui asteriod în spaţiu (Rick Sternbach / KISS)

Oamenii de ştiinţă de la NASA s-au întrebat: ce s-ar întâmpla dacă am prinde un asteroid şi l-am trage un pic mai aproape de pământ?

O echipă de la Institutul pentru Studii Spaţiale Keck (KISS) a scris o lucrare ce descrie modul în care acest lucru ar putea fi realizat. Cercetarea lor sugerează că am putea plasa un asteroid pe orbita Lunii până în 2025.

Dacă un asteroid s-ar afla atât de aproape de Pământ, oamenii de ştiinţă ar putea să-l studieze mai uşor şi să-l exploateze pentru metale, cum ar fi fier, nichel şi cobalt.

"Ideea de a exploata resursele naturale de pe asteroizi datează de mai bine de o sută de ani, dar abia acum există tehnologia pentru ca această idee să devină realitate", au scris cercetătorii în lucrarea lor.

Ei au propus trimiterea unei nave spaţiale spre un asteroid şi lansarea unei pungi de aproximativ 10-15 metri pentru a-l captura. Apoi, nava spaţială ar lua asteroidul şi l-ar plasa spre orbitare în jurul Lunii.

Asteroidul ar trebui să aibă circa şapte metri în diametru. Dacă ar fi mult mai mic decât aceste dimensiuni, atunci ar fi foarte dificil de găsit unul, iar dacă ar fi mult mai mare, atunci ar fi foarte greu de tras înspre Lună.

Acest plan ar putea ajuta şi alte misiuni. De exemplu, NASA intenţionează să trimită o navă spaţială cu echipaj în jurul Lunii şi a luat în considerare ideea ca un echipaj să aterizeze pe un asteroid.

Dacă un asteroid ar orbita în jurul Lunii, ambele misiuni pot fi combinate într-una singură.

"Plasarea unui asteroid de 500 de tone pe orbita Lunii ar oferi o destinaţie unică, semnificativă şi disponibilă pentru echipajele de astronauţi, în următorul deceniu", au scris cercetătorii.