Ultimatum: SUA acordă Rusiei 60 de zile pentru a se conforma Tratatului INF

SUA, la cererea ţărilor care oficial mai sunt numite aliaţii din NATO, au convenit să acorde Rusiei o perioadă de şase luni pentru a respecta acordul INF, care pune Europa între ciocan şi nicovală.
Secretarul american de stat Mike Pompeo
Secretarul american de stat Mike Pompeo (John Thys/AFP via Getty Images)

SUA a dat Rusiei, marţi, un ultimatum de 60 de zile pentru a spune adevărul privind încălcarea tratatului de control al armelor care restricţionează prezenţa anumitor tipuri de rachete în Europa (INF) spunând că doar Moscova ar putea salva tratatul.

Alianţa NATO, condusă de Germania, a solicitat secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo, la o reuniune la Bruxelles, să ofere diplomaţiei o ultimă şansă înainte ca Washingtonul să iasă din tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF) semnat în 1987, temându-se de o nouă cursă a înarmărilor în Europa, potrivit Reuters.

"Rusia are o ultimă şansă să demonstreze într-un mod verificabil faptul că respectă tratatul ... dar trebuie să începem să ne pregătim şi pentru faptul că acest tratat se poate prăbuşi", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, reporterilor.

Miniştrii de externe ai NATO au convenit să afirme în mod oficial că Rusia a "încălcat în mod semnificativ" tratatul INF într-o declaraţie făcută în sprijinul Statelor Unite, după ce Pompeo i-a informat la sediul alianţei de la Bruxelles despre încălcările Rusiei şi despre intenţia declarată a preşedintelui american Donald Trump de a ieşi din Tratat.

Rusia neagă faptul că ar fi dezvoltat rachete de croazieră cu rază intermediară şi cu lansare terestră, capabile să transporte focoase nucleare şi să lovească oraşele europene cu un timp de avertizare redus.

Cu toate acestea SUA deţine informaţii despre un sistem de rachete - SSC-8 - care ar încălca acordul.

De asemenea, Germania, Olanda şi Belgia sunt îngrijorate în legătură cu amplasarea de rachete americane în Europa, în timp ce sunt prinse în competiţia nucleară dintre Moscova şi Washington.

O ieşire a SUA din Tratatul INF ar pune o nouă presiune pe aliaţii NATO, care sunt deja îngrijoraţi de cererile lui Trump pentru creşterea cheltuielilor cu apărarea şi de ceea ce unii diplomaţi au afirmat că ar fi o lipsă de claritate în ceea ce priveşte direcţia adoptată de strategia SUA.

În timp ce Stoltenberg a afirmat că vor fi depuse eforturi diplomatice intense pentru a se încerca să convingă Rusia să renunţe la “numeroase batalioane de rachete SSC-8”, Washingtonul este pregătit să se retragă din INF în februarie 2019, declanşând o perioadă de retragere de şase luni conform prevederilor acordului, au declarat diplomaţi.

“Raza lor de acţiune este o ameninţare directă pentru Europa”, a precizat Pompeo despre presupusele rachete, numite Novator 9M729 de Rusia. El a adăugat că acţiunile Rusiei “subminează puternic securitatea naţională a Americii şi pe cea a aliaţilor noştri”

Dificil de detectat şi lansate de pe platforme mobile, rachetele ruseşti Novator sunt în special periculoase deoarece reduc timpul de avertizare pe care sistemele de apărare aeriană ale NATO l-ar avea la dispoziţie pentru a le doborî, au declarat experţi militari.

Pompeo a declarat că guvernul SUA a ridicat problema cu Rusia de cel puţin 30 de ori începând cu 2013 (pe timpul administraţiei Obama), dar s-a confruntat cu ceea ce el descris a fi "negări şi contramăsuri".

Washingtonul a declarat că va fi forţat să refacă echilibrul militar în Europa după cele 60 de zile, însă Pompeo a refuzat să elaboreze, precizând doar că testele şi desfăşurările de noi rachete vor fi suspendate până atunci.

Oficialul american a mai susţinut că din cauza faptului că Iranul, China şi Coreea de Nord nu sunt semnatari ai INF, SUA s-a plasat într-o situaţie defavorabilă prin faptul că nu a dezvoltat rachete cu rază medie, invocând trei tentative diplomatice eşuate pentru a extinde tratatul.