Kremlinul susţine că dialogul cu Washingtonul nu funcţionează. Discuţiile sunt excluse pe moment

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images)

Discuţiile dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Donald Trump sunt “excluse” pe moment, întrucât tensiunile globale se află la un nivel ridicat, a anunţat Kremlinul.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al lui Putin, a exclus o întâlnire oficială între cei doi şefi de stat şi a precizat că cea mai bună opţiune în prezent va fi o conversaţie în marja unui summit internaţional.

Peskov a susţinut că posibilitatea ca Putin să viziteze Washingtonul pentru convorbiri era ridicată în momentul în care cei doi lideri s-au întâlnit în Helsinki în cursul acestei veri. Însă tensiunile s-au amplificat de atunci din cauza deciziei lui Trump de a scoate SUA dintr-un tratat nuclear cheie şi noua campanie a Rusiei de agresiune militară împotriva Ucrainei.

“Atunci, această posibilitate a fost luată în considerare, însă acum este exclusă. Nimeni nu spune un cuvânt despre acest lucru, deoarece în prezent perspectivele generale pentru următoarea lor întâlnire sunt neclare”, a afirmat Peskov.

El a afirmat că pentru desfăşurarea unei întâlniri, “este nevoie de o masă critică de dialog, care în prezent lipseşte”.

“Cea mai uşoară opţiune este aceea de a se întâlni în marja unor forumuri multilaterale internaţionale. Următorul astfel de eveniment va avea loc în Osaka. Va fi următorul summit G20, peste şase luni. Este o pauză de neconceput pentru relaţiile noastre bilaterale şi pentru securitatea şi stabilitatea internaţionale”, a adăugat Peskov.

Kremlinul a declarat că regretă că dialogul dintre Rusia şi SUA nu funcţionează în pofida a ceea ce a declarat că sunt o serie de probleme strategice importante care trebuie discutate.

Peskov a precizat: “Dialogul nu funcţionează în ciuda anumitor planuri şi teme făcute de ambele părţi”.

Moscova a fost nemulţumită când Trump a anulat discuţiile sale cu Putin la summitul G20 de săptămâna trecută din Argentina, unde cei doi lideri ar fi trebuit să discute despre poziţia Washingtonului asupra Tratatului Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF).

Întâlnirea a fost suspendată ca urmare a agresiunii Rusiei în Strâmtoarea Kerci în 25 noiembrie, când nave ale Marinei ruse au atacat şi confiscat trei nave ucrainene, împreună cu echipajele acestora. În timpul incidentului câţiva marinari ucraineni au fost răniţi. Cel puţin 12 dintre marinarii ucraineni reţinuţi de Kremlin sunt în aşteptarea procesului pentru presupusa încălcare a graniţei ruseşti şi vor rămâne arestaţi două luni.

Trump a declarat: “Pe baza faptului că navele şi marinarii nu au fost returnaţi Ucrainei din Rusia, am decis ca va fi mai bine pentru toate părţile îngrijorate să îmi anulez întâlnirea programată anterior în Argentina cu preşedintele Vladimir Putin”, adăugând că aşteaptă un nou summit cu omologul său rus de îndată ce această situaţie tensionată va fi soluţionată.

Impasul dintre Kiev şi Moscova pare să fie greu de depăşit, în special după ce preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat că Rusia staţionează deja 80.000 de soldaţi şi 900 de tancuri în interiorul Ucrainei, ceea ce amplifică temerile privind izbucnirea unui conflict major în Europa continentală.

De asemenea, una dintre măsurile luate de Poroşenko ca răspuns la incidentul din Strâmtoarea Kerci a fost aceea de a declara legea marţială pentru 30 de zile în 10 regiuni ucrainene care se învecinează cu Rusia. În plus, Kievul a anunţat vineri, 30 noiembrie, că restricţionează accesul bărbaţilor ruşi cu vârste cuprinse între 16 şi 60 de ani pe teritoriul ţării.