Mattis îl acuză pe Putin de acţiuni “duplicitare” privind tratatul INF

James Mattis
James Mattis (Bryan Steffy/Getty Images for DIRECTV)

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, l-a criticat pe preşedintele rus Vladimir Putin, acuzându-l de respectarea unui tratat de control al armelor din perioada Războiului Rece, şi că a acţionat necugetat în cadrul confruntării maritime de săptămâna trecută cu Ucraina, potrivit RFE/RL.

În comentariile făcute sâmbătă, Mattis a mai susţinut că Moscova a încercat să interfereze cu alegerile de la mijloc de mandat din SUA de luna trecută.

“Avem de a face cu cineva în care pur şi simplu nu putem avea încredere. Nu există nicio îndoială că relaţia s-a înrăutăţit”, a declarat Mattis la Forumul Reagan pentru Apărare Naţională, ce a avut loc în California.

De asemenea, Mattis a fost întrebat cum ar putea Washingtonul să descurajeze o nouă confruntare cu ruşii.

“Aceasta este o situaţie foarte complexă deoarece Putin, în mod evident, învaţă greu lucrurile”, a declarat Mattis. “El nu recunoaşte faptul că ceea ce face de fapt generează animozitate împotriva poporului său. El nu acţionează în interesul poporului rus. De fapt, el face ca NATO să se reînarmeze”.

Secretarul Apărării al SUA a făcut, de asemenea, o trimitere la tratatul privind forţele nucleare intermediare - Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF), acord încheiat în 1987.

Moscova a negat acuzaţiile, deşi anul trecut a recunoscut existenţa unei rachete identificate de Washington, dar a insistat că racheta nu a încălcat tratatul.

“Avem de a face cu încălcarea duplicitară a tratatului INF de către Putin”, a precizat Mattis.

În discursul său, Mattis nu a făcut referire la recentul anunţ al preşedintelui Donald Trump că SUA se va retrage din INF.

În ceea ce priveşte confruntarea maritimă de săptămâna trecută în zona peninsulei Crimeea – în cadrul căreia Marina rusă a capturat trei nave ucrainene împreună cu echipajele acestora – Mattis a criticat ceea ce a numit a fi o încălcare “sfidătoare” a unui tratat cu Ucraina de către Rusia.

În plus, Mattis a afirmat că Rusia ar fi interferat în luna noiembrie cu alegerile de mijloc de mandat pentru Congresul SUA, deşi nu a furnizat detalii sau dovezi cu privire la acest lucru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe