UE pregăteşte taxe pentru produse americane în valoare de 20 de miliarde de euro

Avion Airbus A340-311 al companiei aeriene germane Lufthansa
Avion Airbus A340-311 al companiei aeriene germane Lufthansa (Wikipedia.org)

Comisia Europeană intenţionează să publice săptămâna viitoare o listă provizorie de taxe punitive asupra unor importuri americane în valoare de 20 miliarde de euro, au declarat vineri câţiva diplomaţi UE unei serii de agenţii de ştiri. Anunţul a fost făcut în condiţiile în care ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire şi omologul său american Steven Mnuchin s-au întâlnit la Washington, potrivit Deutsche Welle.

În cadrul unei dispute trans-atlantice în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) care s-a întins pe durata a 14 ani, SUA şi UE se acuză reciproc ca şi-au subvenţionat ilegal giganţii lor în domeniul aviaţiei, Boeing şi, respectiv, Airbus.

Le Maire a făcut apel la o „soluţie amicală” în timpul unei conferinţe de presă în marja întâlnirilor Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ale Băncii Mondiale, însă a avertizat că Europa este „pregătită să răspundă” dacă va fi lovită de sancţiuni americane „nejustificabile”.

În urmă cu câteva zile, preşedintele american Donald Trump a ameninţat UE cu privire la Airbus şi autorităţile comerciale din SUA au precizat că sunt în curs de întocmire a unei liste de produse UE care vor fi supuse taxelor în momentul importării lor în SUA.

Contramăsuri în valoare de 10 miliarde de euro

Diplomaţi UE citaţi vineri de Reuters au declarat că probabil Comisia Europeană va cere OMC să autorizeze contramăsuri în valoare de 10,6 miliarde de euro (12 miliarde de dolari).

În prealabil, lista provizorie, iniţial mai mare, va fi publicată pentru consultare publică. Consimţământul OMC nu este aşteptat înainte de martie 2020.

O decizie finală din partea OMC în cazul americanilor, împotriva Airbus şi a Uniunii Europene este aşteptată în iunie sau iulie anul acesta.

„Aţi putea spune că, provocată de SUA, Comisia se pregăteşte din timp”, a afirmat un diplomat UE, făcând referire la ameninţările cu taxe europene.

De asemenea, Le Maire a avut discuţii şi cu Reprezentantul SUA pentru Comerţ, Robert Lighthizer şi cu Larry Kudlow, consilier pentru probleme economice al Casei Albe.

„Au fost discuţii constructive şi sincere, dar şi dificile şi tensionate”, a susţinut un oficial francez citat de agenţia de ştiri AFP.

Săptămâna viitoare, UE este aşteptată să îşi dea consimţământul final în vederea începerii oficiale a unor discuţii comerciale cu SUA, care urmăresc să înlăture taxele trans-atlantice asupra produselor industriale.

De exemplu, Washingtonul doreşte acces pe piaţa europeană pentru produsele sale agricole, un lucru pe care UE l-a exclus până acum.

În iulie 2018, Trump a căzut de acord să nu impună taxe asupra importurilor de automobile europene, în timp ce cele două tabare au urmărit să îşi îmbunătăţească legăturile economice, deja afectate de taxele americane asupra importurilor de oţel.

Germania, care depinde de exporturi, are o miză majoră în exporturile de automobile către Statele Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe