SUA ameninţă Bruxelles-ul cu noi tarife din cauza subvenţiilor primite de Airbus

Avion Airbus A340-311 al companiei aeriene germane Lufthansa
Avion Airbus A340-311 al companiei aeriene germane Lufthansa (Wikipedia.org)

UPDATE: La rândul său, preşedintele american Donald Trump a declarat marţi că SUA va impune tarife asupra unor produse UE în valoare de 11 miliarde de dolari, la o zi după ce Lighthizer a propus o listă de produse vizate ca răspuns la subvenţiile europene acordate companiei Airbus.

* * *

Administraţia preşedintelui american Donald Trump a ameninţat luni că va impune noi tarife asupra unor produse europene din cauza subvenţiilor oferite de UE companiei aerospaţiale Airbus, potrivit Deutsche Welle.

Relaţiile dintre SUA şi Uniunea Europeană s-au tensionat în timpul mandatului lui Trump, parţial din cauza abordării “America pe primul loc”, care pune accentul pe politici protecţioniste ce urmăresc să sprijine industria americană.

Reprezentantul SUA pentru comerţ, Robert Lighthizer, a declarat că “obiectivul nostru final este de a ajunge la un acord cu UE şi de a pune capăt tuturor subvenţiilor incompatibile cu Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) acordate sectorului major al aviaţiei civile”.

“Acest caz a fost în litigiu timp de 14 ani şi a sosit momentul să luăm măsuri”, a susţinut Lighthizer, precizând că, atunci când UE va pune capăt acestor subvenţii, tarifele suplimentare impuse de SUA vor putea fi ridicate.

Tarife trans-atlantice

Biroul Reprezentantului SUA pentru comerţ a precizat că o serie de produse din sectorul aviaţiei civile ar putea fi lovite de sancţiuni, inclusiv avioanele Airbus.

Administraţia Trump ameninţase anterior că va impune tarife asupra produselor europene, iar anul trecut a aplicat pentru scurt timp tarife la importurile europene de oţel şi aluminiu.

Ameninţarea a fost lansată întrucât compania aerospaţială americană Boeing se confruntă cu o reducere majoră a preţului acţiunilor, după ce modelul 737 MAX a fost forţat să rămână la sol ca urmare a prăbuşirii fatale a două avioane.

Beneficiază Airbus de pe urma subvenţiilor?

Ani de zile, SUA a încercat să facă presiuni asupra UE – în special a statelor membre Franţa, Germania, Spania şi Marea Britanie – să reducă subvenţiile pentru Airbus.

În 2011, un raport al OMC a dezvăluit că în perioada 1968-2006 compania aerospaţială europeană a beneficiat de subvenţii în valoare de peste 16 miliarde de euro.

UE a renunţat la anumite subvenţii, însă Washingtonul a precizat că blocul european nu a făcut suficient. OMC va anunţa în acest an o decizie în acest caz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe