UE condamnă declararea creării “Micii Rusii” de către separatiştii ucraineni

Uniunea Europeană a condamnat o mişcare a separatiştilor ucraineni de a declara crearea “Micii Rusii” în interiorul regiunii est-ucrainene Doneţk şi a cerut Moscovei să se distanţeze de această problemă.
Rebel separatist pro-rus în Doneţk, estul Ucrainei.
Rebel separatist pro-rus în Doneţk, estul Ucrainei. (Getty Images)
Andrei Popescu
20.07.2017

“Declaraţiile recente şi retorica provocatoare a aşa-zişilor lideri cu privire la anumite zone din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk, care nu sunt sub controlul guvernului din Kiev, merg împotriva obiectivelor acordului de pace de la Minsk”, a declarat un purtător de cuvânt UE, făcând referire la un acord încheiat în 2015 între taberele combatante din Ucraina.

“Uniunea Europeană aşteaptă ca Rusia să se distanţeze în mod clar de astfel de ‘declaraţii’ sau acţiuni care încalcă spiritul negocierilor în care este angajată şi să îşi amplifice eforturile de soluţionare a acestui conflict”, a precizat UE.

UE a mai susţinut că anunţul făcut de separatiştii ucraineni face parte “dintr-o tendinţă îngrijorătoare care include măsuri administrative precum exproprierea companiilor, declararea unei stări de frontieră sau adoptarea altor valute decât grivna ucraineană în Doneţk şi Lugansk”.

“În paralel, UE continuă, de asemenea, să susţină o abordare atotcuprinzătoare din partea Ucrainei în ceea ce priveşte cetăţenii ucraineni care locuiesc în zonele care nu sunt controlate în prezent de guvern”.

De asemenea, Departamentul de Stat american, repreyentantul Rusiei la discuţiile pentru pacea ucraineană şi Organizaţia pentru Cooperare şi Securitate în Europa şi-au manifestat îngrijorarea în legătură anunţul neaşteptat făcut în 18 iulie de separatişti privind crearea unui nou stat în estul Ucrainei ce va fi numit Mica Rusie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor