Stoltenberg cere Moscovei să retragă miile de soldaţi ruşi din Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat “sprijinul neclintit” al alianţei pentru integritatea teritorială a Ucrainei şi a cerut Rusiei să îşi retragă “miile de soldaţi din Ucraina şi să nu mai susţină militanţii cu echipamente logistice şi militare”.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko (st) şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, participă la o întâlnire în capitala ucraineană Kiev, 10 iulie 2017.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko (st) şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, participă la o întâlnire în capitala ucraineană Kiev, 10 iulie 2017. (Captură Foto)

Stoltenberg a făcut comentariile sale în Kiev după discuţiile ce au avut loc luni cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi alţi oficiali.

“Sunt convins că o investiţie în securitatea Ucrainei este o investiţie în securitatea NATO şi a statelor sale membre, care va da rezultate”, a afirmat Stoltenberg, adăugând că alianţa “învaţă mult” de pe urma atacurilor cibernetice pe care Ucraina le-a îndurat în ultimele câteva luni.

El a cerut implementarea deplină a acordurilor de la Minsk, ce urmăresc să pună capăt conflictului din estul Ucrainei, care a provocat moartea a peste 10.000 de persoane de la izbucnirea sa în aprilie 2014.

Stoltenberg a mai confirmat că membrii NATO nu acceptă faptul că Rusia a anexat în martie 2014 peninsula ucraineană Crimeea.

Rusia a negat implicarea sa militară în conflictul din Ucraina, în ciuda unor dovezi substanţiale că a furnizat soldaţi, mercenari şi echipamente militare printr-o zonă a graniţei ucrainene ce este controlată de separatişti.

Întrebat în legătură cu remarcile lui Stoltenberg, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat jurnaliştilor în Moscova că “Rusia nu a avut niciodată şi nu are soldaţi în Ucraina”. El a mai precizat că posibila intrare a Ucrainei în NATO “nu va ajuta la consolidarea stabilităţii şi securităţii în Europa”.

Stoltenberg a adăugat că observatorilor OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) trebuie să li se permită accesul nestânjenit pe întregul teritoriu ucrainean.

În plus, Poroşenko şi Stoltenberg au anunţat că alianţa va avea convorbiri cu Ucraina în ceea ce priveşte un plan de acţiune pentru posibila aderare a ţării la NATO.

Preşedintele ucrainean a promis că va implementa reforme cu scopul de a atinge până în 2020 standardele cerute de NATO.

Poroşenko a mai afirmat că “Ucraina şi-a definit în mod clar viitorul său politic şi cel în sfera securităţii”.

Luna trecută, Parlamentul Ucrainei a adoptat o lege prin care aderarea la NATO a devenit un obiectiv prioritar al politicii externe a ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe