Gorbaciov îi îndeamnă pe Trump şi Putin să repare încrederea dintre SUA şi Rusia

Mihail Gorbaciov le cere lui Donald Trump şi lui Vladimir Putin să restabilească încrederea dintre SUA şi Rusia, adăugând că întâlnirea lor din Hamburg, cu ocazia summitului G20, trebuie să imite Summitul de la Reykjavik din 1986 între fostul lider sovietic şi preşedintele american Ronald Reagan.
Fostul preşedinte al URSS, Mihail Gorbaciov.
Fostul preşedinte al URSS, Mihail Gorbaciov. (Sean Gallup/Getty Images)

Fostul lider al Uniunii Sovietice a declarat, joi, agenţiei ruse de ştiri RIA Novosti că “mai presus de toate, este bine că această întâlnire are loc în cele din urmă – dar este păcat care are loc doar acum”.

“S-a pierdut mult timp pe care ei trebuie să îl recupereze şi să reconstruiască încrederea [dintre SUA şi Rusia]. Până acum, ţările noastre nu au o agendă comună constructivă”, a declarat Gorbaciov.

Trump şi Putin urmează să discute vineri în Hamburg, cu ocazia summitului G20.

“Avem nevoie de un impuls din partea liderilor, aşa cum s-a întâmplat în Reykjavik în 1986”, a precizat Gorbaciov. “Trebuie să punem totul pe masa negocierilor şi să creăm un mecanism de interacţiune, nu doar pe o anumită problemă ci, mai important, în toate domeniile”.

Cele două naţiuni sunt divizate de multe probleme - anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi sprijinul acordat separatiştilor din estul Ucrainei; implicarea Moscovei în conflictul sirian -, deşi Trump şi-a exprimat dorinţa pentru îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale şi l-a lăudat deseori pe Vladimir Putin.

De asemenea, o altă sursă de tensiune o reprezintă faptul că multe dintre agenţiile americane de informaţii au declarat, deşi nu există dovezi incontestabile, că Rusia, cel mai probabil la ordinele lui Putin, ar fi interferat cu campania prezidenţială americană de anul trecut pentru a-l susţine pe Trump în victoria sa. Kremlinul continuă să nege aceste acuzaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe