Ucraina spune că separatiştii au încălcat acordul de încetare a focului



Fumul se ridică în zona aeroportului oraşului Donetsk, după bombardamente intense, 2 octombrie 2014.
Fumul se ridică în zona aeroportului oraşului Donetsk, după bombardamente intense, 2 octombrie 2014. (John MacDougall/AFP/Getty Images)

Armata ucraineană a acuzat duminică separatiştii susţinuţi de ruşi de încălcarea acordului de încetare a focului intrat în vigoare acum o lună, spunând că forţele sale au fost atacate în câteva zone ale estului ţării, incluzând aeroportul oraşului Doneţk.

Doi membri ai personalului militar ucrainean au fost ucişi în ultimele 24 de ore şi alţii şase au fost răniţi, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei Volodymyr Polyovy în cadrul unei conferinţe de presă în Kiev.

În oraşul Doneţk, transformat într-o fortăreaţă de rebelii separatişti, un lider militar al paramilitarilor ruşi a declarat că trei dintre luptătorii săi au fost ucişi şi alţii 32 răniţi în ultimele 24 de ore, în principal în lupta din zona aeroportului. De asemenea, câteva clădiri au fost avariate în urma luptelor.

În ultimele săptămâni rebelii au depus mari eforturi pentru a îndepărta trupele guvernamentale de aeroport, considerat de către ambele tabere un punct strategic.

Luptele nu s-au limitat la aeroport şi s-au extins şi în zona oraşelor Debalţeve şi Şceastia, situate în apropiere de graniţa cu Rusia.

Eduard Basulin, un reprezentant al rebelilor, a declarat că în zona oraşului Doneţk au fost ucişi şi trei civili în ultimele 24 de ore, învinuind forţele guvernamentale ucrainene că au lansat proiectile asupra zonelor mărginaşe ale oraşului, conform unui raport publicat de VOA.

Dar armata ucraineană spune că nu a atacat ţinte civile.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a cerut acordul de încetare a focului pe 5 septembrie, după ce trupele guvernamentale au suferit pierderi grele. Ucraina a acuzat Rusia că a sprijinit forţele rebelilor separatişti prin trimiterea de soldaţi ruşi şi arme.

Moscova a negat că soldaţii săi au fost implicaţi direct în lupte, în ciuda faptului că guvernele vestice şi cel ucrainean spun că există dovezi incontestabile. Conform unor cifre publicate de ONU, în conflictul ucrainean au fost ucişi peste 3.500 de oameni până acum.

Conducerea ucraineană speră ca acordul de încetare a focului va dura cel puţin până după alegerile parlamentare din 26 octombrie.

Dar situaţia nu este prea roz în ceea ce priveşte acest acord, ţinând cont de faptul că la începutul săptămânii trecute 7 soldaţi ucraineni au fost ucişi de un proiectil tras dintr-un tanc separatist şi cel puţin alţi 10 oameni au fost ucişi miercuri într-un atac cu mortiere, când au fost lovite terenul de joacă al unei şcoli şi un microbuz pentru transport public din apropierea terenului.

De asemenea, Crucea Roşie Elveţiană a raportat că un lucrător de-al său a fost ucis atunci când un proiectil a explodat în apropierea biroului organizaţiei internaţionale din Doneţk.