După ce-a umblat la robinet, Moscova insistă cu South Stream

Conducte aparţinând proiectului South Stream, Sajkas, 80 km nord de Belgrad
Conducte aparţinând proiectului South Stream, Sajkas, 80 km nord de Belgrad (ANDREJ ISAKOVIC/AFP/Getty Images)

Dezvoltarea gazoductului South Stream continuă, a insistat ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, după ce Uniunea Europeană a anunţat ca şi-ar putea pierde interesul faţă de acest proiect, relatează New York Times.

Conducta de gaze naturale, care va costa estimativ 40 de miliarde de dolari, este proiectată să transporte gaze ruseşti către centrul Europei printr-o rută care evită Ucraina.

Proiectul aşteaptă în continuare să fie aprobat de UE, care încearcă să devină mai puţin dependentă de gazul rus după ce Moscova a început din nou să folosească energia ca pe o armă. Livrările ruseşti reprezintă în prezent aproximativ o treime din importurile de gaze ale UE.

”Proiectul South Stream nu a fost oprit”, a declarat Novak. ”Acordurile semnate rămân în vigoare. Ele nu pot fi anulate în mod unilateral”, a mai precizat acesta.

Comisia Europeană a declarat că în formula actuală South Stream nu se conformează cu legea europeană a competiţiei deoarece nu oferă acces părţilor terţe.

South Stream reprezintă o direcţie opusă politicii de diversificare a surselor de energie UE, menită să reducă dependenţa de gazul Rusiei.

Proiectul a întâmpinat o serie de probleme de vreme ce grupul de lucru al Comisiei Europene, înfiinţat pentru a defini mecanismele prin care să fie administrată conducta, şi-a încetat activitatea, a adăugat ministrul rus.

Pe fondul tensiunilor dintre Occident şi Rusia declanşate de intervenţia rusă din Ucraina, compania de stat rusă Gazprom a redus temporar livrările de gaze către mai multe state europene precum Slovacia, Ungaria, Polonia sau România.