Germania trimite un convoi umanitar în estul Ucrainei

tir, autocamion
tir, autocamion (Epoch Times România)

Cetăţenii ucraineni, greu încercaţi de situaţia existentă în ţară, primesc ajutor din partea Germaniei. Un convoi de circa 100 de camioane cu ajutor umanitar a plecat sâmbătă spre estul Ucrainei, a transmis Ministerul german al Cooperării şi Dezvoltării, citat de AFP.

Conform reprezentanţilor ministerului german, convoiul "transportă diverse echipamente" şi urmează să ajungă în estul Ucrainei "la mijlocul lui octombrie".

Totodată, ministrul Dezvoltării, Gerd Müller, a planificat ca pe 14 octombrie să efectueze o vizită în oraşul Harkov, care este în zona controlată de autorităţile de la Kiev.

Ajutorul umanitar german constă din materiale de construcţii, haine de iarnă, paturi, instalaţii de încălzire şi truse de igienă, conform sursei citate, în valoare de 10 milioane de euro, a adăugat ministerul german.

"Am trimis aceste ajutoare în semn de solidaritate. Locuitorii din Ucraina pot conta pe susţinerea noastră", se arată în comunicatul ministerului.

Autorităţile germane au mai anunţat că intenţionează să trimită 200 de soldaţi în Ucraina în vederea asigurării securităţii misiunii OSCE, pentru care Franţa şi Germania au propus avioane de supraveghere fără pilot, relatează cotidianul Bild.

În estul Ucrainei, mai ales începând din luna martie, s-au dat lupte sângeroase între separatiştii pro-ruşi sprijiniţi de militari ruşi, şi ucraineni, care s-au soldat cu pierderi inestimabile de vieţi omeneşti. În ciuda unui acord de încetare a focului încheiat la începutul lunii septembrie între Ucraina şi separatişti, luptele au continuat, făcând mai multe zeci de victime, ţinta atacurilor separatiştilor fiind în special aeroportul din Doneţk.

Rebelii pro-ruşi au anunţat vineri că au cucerit aproape complet aeroportul din Doneţk. Joi, presa occidentală relatase că Uniunea Europeană se pregăteşte să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei, în cazul în care aeroportul din Doneţk şi oraşul Mariupol ar fi cucerite de separatişti.