Ucraina devine membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU

Rămâne de văzut dacă includerea Ucrainei pe lista de membri nepermanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU va fi o lovitură mai mult sau mai puţin puternică pentru Rusia – ţinând cont de implicarea ei în criza din estul separatist ucrainean.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko.
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko. (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.10.2015

Ucraina a câştigat un loc în Consiliul de Securitate al ONU, în calitate de membru nepermanent, oferind ţării o nouă platformă pentru a se duela pe cale diplomatică cu Rusia, care are putere de veto în cadrul Consiliului, susţine RFE/RL.

Alte patru ţări – Egipt, Japonia, Senegal şi Uruguay – au fost de asemenea alese pentru a ocupa, în perioada 2016 – 2107, locuri nepermanente în Consiliul cu 15 locuri.

Cele cinci ţări au obţinut, în timpul votului care a avut loc în cadrul Adunării Generale, susţinerea necesară a cel puţin două treimi dintre delegaţiile celor 193 de ţări prezente în sală, conform Agerpres.

Ucraina a câştigat un mandat pentru a reprezenta ţările est-europene în Consiliu.

Mandatul de doi ani al celor 5 ţări începe la 1 ianuarie 2016 şi ele vor înlocui alţi cinci membri - Ciadul, Nigeria, Lituania, Chile şi Iordania.

Consiliul de Securitate este format din 15 membri, dintre care 5 sunt permanenţi şi au drept de veto – Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Statele Unite.

Decizia de a include Ucraina în lista membrilor Consiliului ar putea stânjeni Rusia în condiţiile în care Kievul şi aliaţii săi o acuză de implicare în conflictul separatist care are loc în estul Ucrainei de peste un an.

Conflictul ucrainean şi tensionarea relaţiilor dintre Est şi Vest s-au produs la începutul anului trecut, după ce liderul rus Vladimir Putin s-a opus încheierii Acordului de liber schimb cu UE, pe care fostul preşedinte al Ucrainei l-a abandonat în ultimul moment. Acest fapt a declanşat proteste de stradă, înăbuşite prin violenţă de jandarmii ucraineni. Au urmat protestele ample de pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici şi noi alegeri ce au legitimat parcursul european pe care îl doreşte poporul ucrainean.

Rusia lui Putin, pe de altă parte, a ales să îi sprijine pe separatiştii din est şi să anexeze Crimeea în martie 2014, fapt ce i-a atras o serie de sancţiuni din partea Occidentului. Kievul şi aliaţii săi vestici afirmă că Rusia îi ajută pe separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu soldaţi, acuzaţie care este negată de Kremlin în ciuda dovezilor pe care Occidentul susţine că le are.

Aproximativ 8.000 de persoane, incluzând civili şi soldaţi, au fost ucise până acum în acest conflict, conform unui raport al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor