Ucraina cere Rusiei să-i restructureze datoriile. Termen limită: 2 săptămâni

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a anunţat joi că propunerea de restructurare a datoriilor Ucrainei a fost acceptată de majoritatea creditorilor, cu exceptia Rusiei. Premierul ucrainean a cerut Moscovei ca până la 29 octombrie să facă acelaşi lucru.

 Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk.
Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk. (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.10.2015

Ucraina a acordat Rusiei două săptămâni pentru a restructura datoriile ţării, în condiţiile în care alţi creditori internaţionali au fost de acord să facă acest lucru, deschizând un nou front în conflictul dintre cele două ţări, conform New York Times.

Relaţiile dintre cele două state s-au tensionat după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014 şi a ales să susţină separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei. Liderii din Kiev au acuzat Moscova că trimite soldaţi şi arme în estul separatist, o acuzaţie negată de Kremlin.

Ucraina şi creditorii săi internaţionali au căzut de acord în luna august să şteargă 20% din valoarea obligaţiunilor ucrainene, reducându-se datoria externă a ţării de la 19 miliarde de dolari la 15,5 miliarde.

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a declarat joi că toţi deţinătorii de obligaţiuni ucrainene au acceptat acordul de restructurare a datoriei ţării, în cadrul unei întâlniri desfăşurate miercuri la Londra, la care nu a participat reprezentantul Rusiei.

Iaţeniuk a insistat ca Rusia să accepte la rândul său, până la data de 29 octombrie, o restructurare a împrumutului de 3 miliarde de dolari pe care Moscova l-a acordat Ucrainei. În caz contrar, a adăugat premierul, disputa va fi decisă la tribunal. “Suntem gata pentru proceduri juridice”, a susţinut Arseni Iaţeniuk.

Moscova a insistat ca datoria sa să fie rambursată în totalitate până la sfârşitul anului. Ucraina a declarat că împrumutul rusesc – care i-a fost acordat fostului preşedinte Viktor Ianukovici în 2013, cu câteva luni înainte ca acesta să fugă din ţară – a fost de fapt o mită pentru fostul lider ucrainean pro-rus care la acea vreme se confrunta cu un val masiv de proteste stradale (care au dus în cele din urmă la răsturnarea guvernului său şi la instaurarea unei conduceri pro-Vest).

Discutând joi cu reporterii, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat că Moscova nu intenţionează să accepte restructurarea. “Este o datorie suverană şi prin nerambursarea acestei datorii se intră în incapacitate de plată. Acest lucru implică anumite proceduri.”

Fiind întrebat dacă Rusia va lua măsuri legale împotriva Ucrainei, Peskov a declarat că ţara este pregătită să facă acest lucru. Incapacitatea Ucrainei de a rambursa la timp împrumutul rusesc ar putea amplifica tensiunile dintre cele două ţări sovietice la sfârşitul lunii decembrie, fiind posibil să se recurgă la confiscarea de active.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor