Alexander Vershbow: "Mai mult ca niciodată, ne trebuie un NATO mai puternic. Vedem o Rusie mai categorică"

Secretarul general adjunct al NATO a declarat joi că este necesar ca NATO să fie mai puternică, în contextul în care Rusia este tot mai categorică, îşi intimidează vecinii şi încearcă să schimbe graniţe cu forţa.
Secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow
Secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow (YURI KADOBNOV/AFP/GettyImages)

Prezent la cea de a IV-a ediţii a conferinţei Bucharest Forum, secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, a declarat joi că este necesar ca Alianţa Nord Atlantică să fie mai puternică, în contextul în care Rusia este tot mai categorică iar Nordul Africii şi Orientul Mijlociu se confruntă cu creşterea extremismului şi tulburări.

"Mai mult ca niciodată, ne trebuie un NATO mai puternic. Vedem o Rusie mai categorică, care îşi intimidează vecinii şi încearcă să schimbe graniţe cu forţa, vedem creşterea extremismului şi a tulburărilor în nordul Africii şi Orientul Mijlociu, vedem provocări din domeniul atacurilor cibernetice, tăieri ale energiei. De aceea, NATO implementează cea mai mare ranforsare a apărării colective de la sfârşitul Războiului Rece, creşterea capabilităţilor şi a forţei de reacţie, accelerarea luării deciziilor militare şi politice şi înfiinţarea unor unităţi de integrare a forţelor NATO, inclusiv cea activată recent la Bucureşti".

Vershbow a reiterat că măsurile implementate sunt defensive: "NATO nu caută confruntarea cu nimeni, dar vom face ceea ce este necesar pentru a ne menţine ţările în siguranţă", a afirmat secretarul general adjunct al NATO, după întâlnirea cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

"România are o contribuţie activă la securitatea unora dintre partenerii noştri cheie, precum Moldova, Ucraina şi Georgia. (...) România a contribuit şi la stabilitatea în regiunea Mării Negre, care rămâne de o importantă strategică pentru securitatea euroatlantică", a mai adăugat Alexander Vershbow, salutând decizia României de a creştere bugetul pentru Armată, astfel încât în 2017 să atingă 2% din PIB. "Toate acestea ajută România să fie puternică şi NATO să fie puternică", a mai notat oficialul NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne