Tusk îl critică pe Trump pentru decizia privind acordul nuclear cu Iranul: “Cu aşa prieteni, cine mai are nevoie de duşmani”

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk (Getty Images)

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, l-a criticat pe liderul american Donald Trump pentru recentele decizii “capricioase”, inclusiv cea privind acordul nuclear iranian, afirmând că Europa nu mai are nevoie de duşmani dacă are prieteni precum Washingtonul.

Tusk a declarat în timpul unei conferinţe de presă, ce a avut loc miercuri în capitala bulgară Sofia, că “Europa ar trebui să fie recunoscătoare” lui Trump pentru că acesta “a scăpat Europa de toate iluziile” prin disputa comercială şi retragerea din acordul nuclear iranian, cunoscut oficial ca Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA).

JCPOA a fost semnat în 2015 între Iran şi grupul de ţări P5+1 (SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania) şi prevede ca Teheranul să îşi limiteze în mod semnificativ programul nuclear în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale. Trump a criticat de mai multe ori acordul, afirmând că acesta este plin de breşe serioase şi a justificat decizia susţinând că Iranul a încălcat “spiritul” acordului prin finanţarea violenţei militante în Orientul Mijlociu şi continuarea testelor cu rachete balistice.

Tusk a declarat că UE trebuie să fie unită pentru a înfrunta un “nou fenomen – atitudinea capricioasă a administraţiei americane”.

“Uitându-ne la cele mai recente decizii ale preşedintelui Trump, unii s-ar putea chiar gândi că alături de astfel de prieteni, cine mai are nevoie de duşmani?” a precizat oficialul UE.

Tusk a susţinut că UE are nevoie de un front comun în problema acordului nuclear iranian, notând că: “Trebuie să îl păstrăm”.

El a mai afirmat că UE trebuie să protejeze companiile europene împotriva deciziilor SUA, dar şi să urmărească modalităţi de a aborda programul de rachete balistice al Iranului şi rolul regional al Teheranului.

Trump a anunţat în 8 mai că Washingtonul se retrage din acord şi a afirmat că va reintroduce sancţiuni asupra Iranului, care fuseseră suspendate de prevederile acordului, şi că va impune “cel mai ridicat nivel” de interdicţii economice împotriva Republicii Islamiste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe