Turcia şi partenerii coaliţiei conduse de SUA cer Rusiei să nu mai atace opoziţia siriană

Îngrijorată că atacurile aeriene ruseşti din Siria amplifică războiul şi extremismul din ţara arabă, Turcia a cerut Moscovei să îşi direcţioneze atacurile asupra Statului Islamic şi nu asupra grupurilor rebele care i se opun lui Assad.
Preşedintele turc Recep Erdogan la Bucureşti
Preşedintele turc Recep Erdogan la Bucureşti (Epoch Times România)

Turcia şi partenerii săi din coaliţia condusă de SUA împotriva Statului Islamic (sau ISIL) au cerut vineri Rusiei să-şisuspende atacurile îndreptate împotriva opoziţiei siriene şi să se concentreze pe lupta împotriva militanţilor islamişti.

Într-o declaraţie comună cu SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania şi aliaţii arabi din Golf, Turcia a susţinut că acţiunile Rusiei amplifică conflictul şi alimentează extremismul din Siria, conform Reuters.

“Suntem profund îngrijoraţi cu privire la comasarea militară rusă din Siria şi în special cu privire la atacurile desfăşurate de Forţa Aeriană Rusă asupra oraşelor Hama, Homs şi Idlib, care au provocat victime civile şi nu au vizat [ţinte şi poziţii ale] ISIL”, conform declaraţiei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că afirmaţiile conform cărora au fost ucişi civili în cadrul loviturilor aeriene ruseşti din Siria nu reprezintă decât un “atac informaţional”.

Decizia Rusiei de a se alătura forţelor care-l sprijină pe preşedintele sirian Bashar al Assad, cât şi implicarea tot mai mare a armatei iraniene în conflict, ar putea transforma războiul civil sirian într-o conflagraţie internaţională de mari proporţii

Două surse libaneze, de asemenea citate de Reuters, afirmă că sute de soldaţi iranieni au ajuns în Siria în ultimele 10 zile, însoţiţi de arme grele, pentru a organiza o ofensivă terestră împotriva trupelor anti-guvernamentale.

Aceştia sunt sprijiniţi de aliaţii Hezbollah şi de miliţii şiite din Irak, în timp ce sprijinul aerian va fi asigurat de Rusia.

Sosirea trupelor iraniene în Siria nu este o surpriză, date fiind acordurile militare dintre cele două ţări, însă este pentru prima oară când Teheranul ia o asemenea măsură. Până acum ajutorul militar iranian pentru Bashar al Assad a constat doar în consultanţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe