Oficiali ai administraţiei Obama: Rusia nu va rezista mult în Siria. Assad e terminat

Un oficial al administraţiei Obama a declarat că SUA nu va ceda în faţa Rusiei în privinţa conflictului din Siria, în condiţiile în care avioanele ruseşti au atacat joi mai multe poziţii ale unor grupuri rebele care se opun regimului Assad.
Clădiri distruse în centrul oraşului sirian Talbisseh, provincia Homs. Avioanele de luptă ruseşti au lovit în 1 octombrie 2015 ţinte din jurul oraşelor Hama şi Homs din vestul Siriei.
Clădiri distruse în centrul oraşului sirian Talbisseh, provincia Homs. Avioanele de luptă ruseşti au lovit în 1 octombrie 2015 ţinte din jurul oraşelor Hama şi Homs din vestul Siriei. (Captură Foto)

Un oficial de rang înalt al administraţiei SUA a declarat că Rusia nu va fi capabilă să reziste mult timp în Siria şi că preşedintele sirian Bashar al-Assad nu va avea niciun viitor în ţara arabă.

Citând mai mulţi oficiali ai administraţiei americane, CNN a raportat joi că este foarte clar acum care este strategia Rusiei în Siria. Conform raportului, administraţia Obama a concluzionat că Rusia urmăreşte să preia controlul asupra spaţiului aerian din regiune şi să devină forţa care impune mersul lucrurilor la sol.

„Ruşii nu pot fi stupizi”, a declarat un oficial al administraţiei Obama. „Această operaţiune va fi foarte scumpă. Şi ei nu vor putea rezista prea mult.”

„Ei ştiu că în cele din urmă nu există un viitor pentru acel tip (Assad) deoarece singurul motiv pentru care au intervenit este acela că Assad şi forţele sale sunt extrem de vulnerabile”, a declarat oficialul.

Oficialul, care a discutat sub anonimat, a cerut ruşilor „să îşi revină, să stabilizeze situaţia şi apoi putem să cădem de acord asupra lui Assad.”

Rusia a lansat miercuri lovituri aeriene împotriva unor grupuri rebele în apropiere de oraşul sirian Homs, după ce SUA a refuzat să se conformeze unei cereri din partea Moscovei privind retragerea avioanelor sale de luptă din Siria.

Un alt oficial american a declarat că mişcările Rusiei împotriva Statului Islamic în Siria reprezintă o eroare strategică.

CNN a citat un oficial nenumit ca afirmând că Washingtonul nu are niciun plan să cedeze Rusiei niciun pic de teren. El a declarat că, aparent, preşedintele rus Vladimir Putin a făcut o mişcare de şah dramatică pe care ruşii nu au gândit-o până la capăt.

Joi, administraţia Obama a lansat discuţii cu oficialii militari din Moscova printr-o videoconferinţă.

Deşi Putin a oferit asigurări că forţele sale nu vor ataca decât membrii Statului Islamic (ISIL), joi, avioanele ruseşti au bombardat o tabără de antrenament aparţinând unui grup rebel antrenat de CIA – aducând SUA şi Rusia efectiv pe poziţii opuse în Orientul Mijlociu pentru prima oară de la încetarea Războiului Rece.

Avioanele de luptă ruseşti au lovit ţinte din jurul oraşelor Hama şi Homs din vestul Siriei, în zone controlate de rebelii Al Nusra şi Al-Jabal care nu aparţin Statului Islamic - în ciuda afirmaţiilor făcute de Moscova.

Oficialii de la Pentagon au cerut Moscovei să îşi concentreze atenţia pe teroriştii ISIL şi nu pe opozanţii lui Assad, conform unui raport ABC News.

Siria este cuprinsă de un război civil din martie 2011 şi, până în prezent, şi-au pierdut viaţa 250.000 de oameni, în principal civili.