Rusia şi SUA anunţă discuţii la nivel militar privind conflictul sirian

Moscova şi Washingtonul au anunţat că vor începe discuţii militare în privinţa Siriei, a declarat secretarul de stat american John Kerry, adăugând că acestea ar putea fi lansate joi. Cele două ţări au întâmpinat o serie tensiuni în privinţa campaniilor aeriene paralele din Siria.
Secretarul de stat american John Kerry.
Secretarul de stat american John Kerry. (Captură Foto)

Rusia şi SUA au căzut de acord să poarte discuţii de urgenţă pentru a evita eventuale conflicte accidentale în Siria, a declarat miercuri secretarul de stat american John Kerry la sediul ONU, conform Deutsche Welle.

Avioanele de luptă ruseşti au bombardat miercuri mai multe ţinte în Siria, în apropierea oraşului Homs.

În acelaşi timp, SUA conduce o coaliţie de aliaţi occidentali şi regionali care desfăşoară de aproximativ un an misiuni de zbor în Siria, cu scopul de a elimina grupul Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIL).

Moscova a declarat că misiunea sa este aceea de a ataca militanţii ISIL şi că operaţiunile militare în Homs sunt o dovadă a acestui lucru.

Dar SUA, Franţa şi alţi aliaţi au dubii cu privire la obiectivele Rusiei, sugerând că de fapt loviturile aeriene ruseşti de miercuri au fost îndreptate împotriva rebelilor susţinuţi de Occident şi că au luptat atât împotriva ISIL cât şi împotriva forţelor preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Kerry a declarat că există mari şanse să se întâlnească chiar astăzi cu omologul său rus Serghei Lavrov.

Atacurile ruseşti de miercuri au avut loc înainte ca Washingtonul şi Moscova să discute şi să găsească modalităţi de evitare a ciocnirilor dintre cele două armate.

Moscova susţine că avioanele sale au lovit 8 ţinte ISIL, dar şeful coaliţiei grupurilor de opoziţie din Siria a declarat că în timpul atacului asupra oraşului Homs au fost ucişi 36 de civili.

“Ruşii au atacat astăzi nordul oraşului Homs şi au ucis 36 de oameni nevinovaţi ... care au luptat împotriva extremismului”, a declarat Khaled Khoja, şeful Coaliţiei Naţionale.

“Rusia intervine nu pentru a lupta împotriva ISIL, ci pentru a prelungi viaţa lui Assad şi pentru a susţine uciderea în fiecare zi a civililor”, a declarat Khoja.