Siria: Rusia bombardează grupuri antrenate de CIA. Pisica în curtea Washingtonului

De la începutul campaniei începute de Kremlin în Siria a fost vizibilă discrepanţa între afirmaţiile conform cărora Rusia va lupta împotriva terorismului islamic şi acţiunile sale care erau îndreptate împotriva rebelilor sirieni antrenaţi de SUA. Joi zarurile au fost aruncate de primul bombardament al unor grupări antrenate de CIA.
Serghei Lavrov în timpul unei conferinţe de presă în marja Adunării ONU, 1 octombrie 2015 în New York. A
Serghei Lavrov în timpul unei conferinţe de presă în marja Adunării ONU, 1 octombrie 2015 în New York. A (KENA BETANCUR/AFP/Getty Images)

În cea de-a doua zi de operaţiuni, avioanele ruseşti au bombardat o tabără de antrenament aparţinând unui grup rebel antrenat de CIA – aducând SUA şi Rusia efectiv pe poziţii opuse în Orientul Mijlociu pentru prima oară de la încetarea Războiului Rece.

Avioanele de luptă ruseşti au lovit ţinte din jurul oraşelor Hama şi Homs din vestul Siriei, în zone controlate de rebelii Al Nusra şi Al-Jabal care nu aparţin Statului Islamic - în ciuda afirmaţiilor făcute de Moscova.

Forţele armate americane şi ruseşti încearcă să creeze canale de comunicaţie pentru a coordona campaniile paralele din teren, conform unui oficial al Pentagonului.

Lavrov îşi împinge agenda

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a confirmat în cadrul unei conferinţe de presă că Rusia ţinteşte grupuri afiliate Statului Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIL), dar şi formaţiuni care nu au nicio legătură cu acesta – amintind de gruparea Al Nusra şi „alte grupuri teroriste”.

"Dacă acţionează ca un terorist, merge ca un terorist şi luptă ca un terorist, este un terorist, aşa-i?” a afirmat Lavrov în timpul conferinţei de presă.

"Avem aceeaşi abordare [cu cea a coaliţiei SUA]: este vorba de [ISIL], Al-Nusra şi alte grupări teroriste".

Ministrul rus a refuzat să specifice dacă etichetează rebelii sprijiniţi de SUA care luptă împotriva regimului sirian drept terorişti – dar a încercat să dividă frontul rebel adăugând că grupări de felul Armatei Siriene Libere nu sunt în vizorul Rusiei, fiind o parte a soluţiei politice pentru Siria.

Realitatea din teren îl contrazice

Cu toate acestea, conform Reuters, Hassan Haj Ali, liderul grupării al-Jabal afiliate Armatei Siriene Libere, a declarat că baza de operaţiuni a grupului său, localizat în provincia vestică Idlib, a fost lovită de aproximativ 20 de rachete în două raiduri.

Luptătorii săi au fost antrenaţi de CIA în Qatar şi Arabia Saudită, ca parte a unui program prin care Washingtonul sprijină grupurile care luptă atât împotriva lui Assad cât şi a Statului Islamic.

Iranul intervine făţiş

Două surse libaneze, de asemenea citate de Reuters, afirmă că sute de soldaţi iranieni au ajuns în Siria în ultimele 10 zile, însoţiţi de arme grele, pentru a organiza o ofensivă împotriva trupelor anti-guvernamentale.

Aceştia sunt sprijiniţi de aliaţii Hezbollah şi de miliţii şiite din Irak, în timp ce sprijinul aerian va fi asigurat de Rusia.

Sosirea trupelor iraniene în Siria nu este o surpriză, date fiind acordurile militare dintre cele două ţări, însă este pentru prima oară când Teheranul ia o asemenea măsură. Până acum ajutorul militar iranian a constat doar în consultanţi.

Sarcasm a la russe

Lavrov a mai declarat că Russia nu plănuieşte să îşi extindă campania de bombardamente în spaţiul controlat de ISIL în Irak, pe motiv că o asemenea cerere nu a fost făcută deocamdată de guvernul irakian.

"Nu am fost invitaţi, nu am fost rugaţi, suntem oameni politicoşi după cum ştiţi. Nu venim decât dacă suntem poftiţi" a afirmat Lavrov.

Pe de altă parte, într-o desprindere cvasi-totală de SUA, premierul irakian Haider al-Abadi a declarat că este deschis loviturilor aeriene pe care Rusia le-ar da Statului Islamic şi că primeşte informaţii despre mişcările luptătorilor ISIL atât din Siria cât şi din partea Rusiei.

SUA a început o campanie de lovituri aeriene împotriva ISIL de peste un an, însă Bagdadul şi-a exprimat nemulţumirea pentru lipsa de entuziasm a bombardamentelor americane şi lipsa sprijinului acordat trupelor irakiene care s-au străduit să recâştige teritoriul acaparat de ISIL.

Decizia Rusiei de a se alătura forţelor care-l sprijină pe preşedintele sirian Bashar al Assad, cât şi implicarea tot mai mare a armatei iraniene în conflict, ar putea transforma războiul civil sirian într-o conflagraţie care să implice toate puterile militare.

Deşi SUA şi Moscova oficial luptă împotriva unui inamic comun – Statul Islamic – cele două mari puteri militare au vederi deosebit de radicale referitor la rămânerea dictatorului sirian la putere.

Coaliţia condusă de SUA – formată în principal din ţări arabe aliate Arabiei Saudite, Israel şi Turcia - acţionează pentru a-l debarca pe Assad, în timp ce partea rusă – sprijinită de Iran şi forţele siriene guvernamentale şi afiliaţii acestora - încearcă să-l menţină pe Assad la putere, distrugând grupările rebele antrenate de coaliţia condusă de SUA.

Loviturile aeriene împotriva rebelilor antrenaţi de CIA reprezintă una dintre cele mai directe iniţiative ale liderului rus Vladimir Putin împotriva politicii americane în Orientul Mijlociu.

De asemenea, este pentru prima oară când Moscova îşi trimite armata să lupte în afara graniţelor sale de la dezastrul campaniei din Afganistan din 1980.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe